„Împreună în Erasmus, pentru un viitor în Europa” este titlul proiectului din Programul Erasmus + finanțat de Comunitatea Europeană, ce se derulează în perioada octombrie 2016, noiembrie 2017 în cadrul Liceului Tehnologic Gen. Constantin Șandru Bîlta.
În vederea participării la acest proiect a fost necesară constituirea unui Consorțiu Național VET, format din patru unități școlare cu profil tehnic din mediul rural. Astfel, la inițiativa Colegiului Tehnic Mătăsari, care este și coordonatorul acestui proiect, s-a constituit Consorțiul Național VET, la care parteneri suntem: Liceul Tehnologic Bîlta, Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia și Liceul Tehnologic Bîlteni.
Programul Erasmus +, finanțat de Comunitatea Europeană, oferă elevilor din liceele tehnologice, membre ale Consorțiului Național VET, oportunitatea de a urma un stagiu de formare profesională în străinătate. În vederea derulării stagiului de pregătire profesională a fost stabilit orașul Wroklav din Polonia, oraș situat în partea de sud-vest a Poloniei, având o populație de 637.000 de locuitori, al patrulea oraș ca mărime din Polonia. De la fiecare din cele patru unități școlare au participat câte zece elevi și un profesor însoțitor. Elevii selecționați prin concurs au fost elevi de clasa a-XI-a, care au parcurs modulele –„Circuite electronice” și „Sănătatea și securitatea muncii”.
Prima participare
Primii care au participat la acest stagiu de formare profesională au fost elevii de la noi, de la Liceul Tehnologic Bîlta, însoțiți de profesorul Nicolae Turtoi și cei zece elevi de la Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia, în perioada 6-24 februarie 2017. Stagiul de practică s-a desfășurat la un liceu cu profil electronic din Wroklaw, în laboratoarele de fizică, ce aveau o dotare foarte modernă, de ultimă generație. Limba în care s-a predat și conversat a fost limba engleză, după ce, înainte de a pleca la această mobilitate, elevii au participat la un curs de limba engleză.
La finalul practicii, care a durat trei săptămâni, elevii au fost capabili să facă o serie de circuite electronice, reușind să capete abilități pentru folosirea aparaturii electronice, să învețe un mare număr de denumiri tehnice în limba engleză și să poarte chiar un dialog în limba engleză. Foarte important a fost faptul că, în toată această perioadă, am avut organizate vizite la diferite obiective istorice, culturale și turistice, atât în orașul Wroklaw cât și în alte zone din Polonia.
Componenta turistică
Impresionant în Wroklaw este numărul mare de catedrale catolice, cu o arhitectonică impunătoare, dintre care se remarcă, în mod deosebit, catedrala Maria Magdalena din centrul vechi al orașului. Tot în orașul Wroklaw am vizitat cu elevii grădina zoologică unde am văzut animale din toate zonele geografice, dar cel mai atractiv punct a fost clădirea cu acvarii imense, unde am admirat tot soiul de pești și vietăți marine. De asemenea, am vizitat Hotelul Turn din Wroklaw cu 52 de etaje și 212 metri înălțime, admirând împreună cu elevii, de la etajul 49, panorama orașului în nocturnă.
Tot în această perioadă a fost organizată o excursie în orașul Krakovia, al doilea oraș ca mărime din Polonia, unde am vizitat imensa Piața Medievală, Catedrala și Castelul Medieval. Aici, cel mai atractiv pentru elevi a fost Muzeul de Aviație din Krakovia, care se întinde pe o suprafață imensă și are expuse toate tipurile de avioane de la începuturi și până în prezent.
Consider că această mobilitate în Polonia a avut un efect benefic asupra elevilor și cadrelor însoțitoare, contribuind pe de o parte la perfecționarea cunoștințelor în specialitate și de limba engleză, iar pe de altă parte de îmbogățire a cunoștințelor culturale și istorice legate de poporul polonez.
Prof. Turtoi Nicolae, Liceul Tehnologic Bîlta