EDITARE Hartă a județului Gorj din 1917 făcută de armata germană

Loading

Anul 2018 este unul special pentru istoricii gorjeni, autoritățile locale au sprijinit apariția mai multor lucrări care să ajungă la marele public. Dacă în martie a văzut lumina tiparului o carte a istoricului Gheorghe Nichifor dedicată Reginei Maria, în luna mai va apare primul volum dintr-o lucrare mai amplă a istoricului Gabriel Sarcină cu documente de arhivă privind Primul Război Mondial. În program mai sunt și alte lucrări istoriografice pe care le vom aminti la timpul potrivit dar și multe alte evenimente cum ar fi Congresul dedicat Ansamblului ”Calea Eroilor”.

Potrivit lui Adrian Tudor, viceprimarul cu problem de cultură la nivelul municipiului Târgu-Jiu, autorităţile municipale au intrat în posesia unei copii a unei hărți a judeţului Gorj realizată de armata germană în anul 1917. Este vorba de o hartă militară executată de armatele germană şi austro-ungară, care oferă detalii de locuire și drumuri cu o precizie uluitoare și pentru prezent. Harta se va regăsi într-o carte de documente din perioada Primului Război Mondial, care va fi lansată în luna mai 2018 cu ocazia Zilelor Municipiului Târgu Jiu, lucrare scrisă de istoricul Gabriel Sarcină.

Acțiuni dedicate Centenarului

Adrian Tudor ne-a declarat în exclusivitate pentru VERTICAL: ”Harta Gorjului din 1917 va deveni publică în 23 mai 2018 iar de atunci va putea fi folosită de cercetători, de istorici, ca material didactic în şcoli pentru lecţiile de istorie. Atunci este prevăzută lansarea cărții istoricului Gabriel Sarcină și vorbim de o lucrare impresionantă unde își vor găsi locul pe lângă harta amintită și fotografia document din 1933, când Regele Carol al II-lea a decorat municipiul Târgu Jiu cu Virtutea Militară pentru curajul de care a dat dovadă populaţia oraşului în luptele de la Podul Jiului. Nu ne oprim aici, vor urma alte lucrări istoriografice dar și alte manifestări dedicate Centenarului. Putem spune că la Târgu-Jiu ne-am organizat în așa fel încât istoria să joace un rol central în anul 100 al României Mari”