Pompiliu Ciolacu, de patru decenii în slujba culturii gorjene

Loading

Au trecut deja 40 de ani din momentul când profesorul Pompiliu Ciolacu, remarcabil om de cultură și manager în acest domeniu, s-a ”înhămat” la această nobilă însărcinare. La sfârșitul săptămânii trecute, cele patru decenii în slujba culturii gorjene au fost marcate de un spectacol de muzică și poezie cum rar se mai văd astăzi pe o scenă din România. I-au fost alături lui Pompiliu Ciolacu prieteni și artiști îndrăgiți cum ar fi: Ștefan Popescu, Claudia Torop, Emilia Drăgotoiu Nanu, Grigore Burlan, dar și Pompiliu Ciolacu Jr.

 

Când spui Pompiliu Ciolacu te gândești la omul cu o pasiune uriașă pentru meșteșuguri și tradiții. Doar că artistul gorjean înseamnă mult mai mult, de la Muzeul Crucilor de Lemn de la Măceșu și până la cele trei decenii de activitate dăruite Palatului Copiilor din Târgu-Jiu. Sunt cel puțin două locuri în acest județ-Muzeul Costumului Popular de la Tismana și Muzeul Crucilor de Lemn de la Măceșu-care nu ar fi existat dacă Pompiliu Ciolacu nu s-ar fi născut sau dacă nu ar fi îmbrățișat această nobilă artă.

Spunea cu ani în urmă omul de cultură gorjean că ”Nu e ușor să sculptezi în lemn. El nu se descoperă oricui, ci numai celor care știu să-i citească sufletul și să-i înțeleagă gândurile. Doar scârjelitul daltei și pata de culoare îl fac să-și înmoaie esența tare, care reușește să ridice din materia moartă crucea aducătoare de noroc și liniștea sufletească”. Aceasta este practic profesiunea de credință a lui Pompiliu Ciolacu.

S-au scurs iată patru decenii de la marile alegeri și circa un deceniu și jumătate din momentul când a venit la Centrul de Creație Populară, alt loc drag inimii lui. Tot acest timp a fost marcat de un spectacol de muzică și poezie desfășurat sâmbătă, 21 aprilie 2018, la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”. I-au fost alături lui Pompiliu Ciolacu nume mari ale culturii gorjene: profesorul Ștefan Popescu, profesoare și soliste de folclor inegalabile:Claudia Torop și  Emilia Drăgotoiu Nanu, profesorul Grigore Burlan, dar și Pompiliu Ciolacu Jr, fiul său și manager de cultură.

Despre acest spectacol, Pompiliu Ciolacu ne mărturisea:„ A fost un spectacol de muzică și poezie dedicat mie, pentru cei 40 de ani de activitate culturală în Gorj. La acest spectacol am ținut neapărat să am niște prieteni lângă mine și mă bucur că au putut veni: Claudia Torop, Grigore Burlan, Ștefan Popescu, Emilia Drăgotoiu Nanu, Marcel Trăistaru și fiul meu Pompiliu Ciolacu Jr. Ne-am dorit și sper că am  reușit să vă prezentăm un spectacol aparte, așa cum nu s-a mai văzut de 20-30 de ani, spectacol legat cu poezie, doină, baladă, folk și romanță”, a spus Pompiliu Ciolacu pentru VERTICAL.