Dumitru Micu Popescu şi Dumitru Popica în slujba şcolii

Loading

În lucrarea « File din istoria şcolii gorjene » apărută în anul 2010, invocam două din marile personalităţi ale învăţământului novăcean. Revenim astăzi cu noi amănunte despre cei doi dascăli dispăruţi în ultimul deceniu.

Dacă de regretatul profesor Dumitru Micu Popescu am mai vorbit în paginile noastre, există un concurs naţional de istorie care de opt ani îi poartă numele, despre dascălul Dumitru Popica nu am avut şansa să vorbim. Facem cuvenitele menţiuni.

Dumitru Micu Popescu (1937-2005)

S-a născut la 14 iunie 1937 la Cernădia,  Dumitru Micu Popescu a absolvit Şcoala primară din satul natal, apoi a urmat cursurile gimnaziale în Novaci. Liceul l-a absolvit în Tg- Jiu, iar cursurile universitare le-a urmat la Cluj, la Universitatea Babeş Boliay, facultatea de filologie.
În septembrie 1960 ,revine pe meleagurile natale ca profesor de istorie şi literatură română,la Şcoala Medie Novaci,actualmente Liceul Teoretic Novaci. Aici îşi va dedica viaţa de dascăl până în 1999, când se va pensiona.
În 1963,se căsătoreşte cu profesoara de biologie Rodica Jerişteanu.După un an se va naşte primul său fiu,Cristian,apoi in 1968,Codruţa,copii care le-au bucurat viaţa şi pe care i-au educat minunat.
Astăzi,Cristi,absolvent al Facultăţii de Matematică din Bucureşti,este membru onorific al Academiei Române de Ştiinţe,premiat în 2003,profesor universitar şi senator universitar la Universitatea din San Diego.Codruţa este senior chimist la Ester Louter.
Activitatea didactică a profesorului Dumitru Micu Popescu,a fost încununată de succese si realizări. Elevii pregătiţi de domnia-sa, participanţi la concursuri şi examene de specialitate, au obţinut premii şi rezultate foarte importante. E suficient să amintim aici: Premiul I la Olimpiada de istorie, faza naţională, obţinut de Lucian Bondoc.
În memoria sa , în 2006, are loc prima ediţie a concursului Judeţean de Istorie,Dumitru Micu Popescu,organizat la Novaci de către familia domnului profesor,alături de Liceul Teoretic Novaci,Inspectoratul Judeţean Gorj,Fliala de Ştiinţe Istorice-Gorj, Sindicatul Liber din Învăţământul Novaci.
La 4 mai 2005  încetează fulgerător din viaţă, lăsând un imens gol în sufletele copiilor,soţiei şi celor care l-au cunoscut.

Dumitru Popica, una dintre marile personalităţi ale învăţământului novăcean
Dumitru Popica, una dintre marile personalităţi ale învăţământului novăcean

Dumitru Popica (1931-2007)

S-a născut în comuna Crasna la data de 21 noiembrie 1931. Şcoala primară şi gimnazială le-a absolvit în comuna natală, apoi a urmat cursurile Şcolii Normale din Târgu-jiu. S-a înscris la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, îmbrăţişând cariera de dascăl, pe care a profesat-o la început în localitatea Anina (Caraş-Severin). În 1956 revine ca profesor de educaţie fizică la Şcoala Cărpiniş, unde deţine şi funcţia de director până în 1962, când se transferă la Liceul Novaci, apoi la Şcoala Generală Novaci. Din 1969 până în 1993, anul când se pensionează, rămâne profesor titular al acestei şcoli, continuând să profeseze şi după pensionare încă 4 ani la Şcoala Novaci şi la Liceul Teoretic Novaci.
Ca profesor la Şcoala Generală Novaci, reuşeşte să amenajeze baza sportivă şi să ridice clădirea sălii de sport, într-o perioadă când doar şcolile de elită din oraşele mari le puteau avea în dotare.
A reprezentat punctul de referinţă al mişcării sportive din zona de nord a judeţului Gorj, participând cu echipe reprezentative la multe etape ale concursurilor de specialitate.
Sportiv talentat însuşi, obţinând specializarea în volei, a înfiinţat la nivelul comunei Crasna echipa de volei cu care a participat la fazele regionale, situându-se pe locuri de frunte.  De asemenea, a fost cel care a introdus jocul de oină, sportul naţional, în Şcolile din Crasna şi Novaci, urmând exemplul fostului său profesor din Normală, Manta Nicolae. Cu echipa din Crasna câştigă în 1960 locul I la faza regională, participând apoi la Timişoara la faza naţională. În 1976, pregăteşte echipa Şcolii Generale din Novaci şi, participând la faza naţională de la Bucşoaia, Suceava, se clasifică pe locul al V-lea.
De-a lungul carierei, are rezultate deosebite cu echipele de handbal fete (1972- joaca finala pe ţară la Constanţa, 1996 – locul al II-lea faza zonală, Slatina), handbal băieţi (1967- echipa echipa Liceului Novaci joacă finala la faza regională). În 1975 şi 1976 pregăteşte echipa de handbal a oraşului şi joacă pentru calificare în Divizia B.
Pregăteşte elevi cu care participă la diverse etape zonale şi naţionale la tenis de masă (Craiova), şah (Vîlcea), sanie (Vatra Dornei). Viaţa sportivă a oraşului Novaci a fost întreţinută de profesorul Dumitru Popica, acesta fiind şi un timp antrenorul echipei de fotbal a oraşului, care a activat în Divizia C.
În 14 aprilie 2007 încetează din viaţă fulgerător, lăsând în urmă amintirea unui luptător al vieţii, care a cunoscut prin elevii săi gustul dulce al victoriilor.