Doar universităţile de pe vremea lui Ceauşescu au valoare

Loading

Anul universitar 2011-2012 începe cu multe noutăţi cum ar fi: clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii, organizarea şi finanţarea doctoratului, reorganizări şi alegeri ale structurilor de conducere din universităţi. Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, care a început cel de-al XX-lea an de funcţionare este plasată în cea de-a treia urnă valorică-pregăteşte doar pentru licenţă-şi are programe de studii între categoriile C-E. Nici o universitate înfiinţată după 1990 nu a fost ierarhizată mai bine, fapt ce ridică serioase semne de întrebare în privinţa evaluărilor.

Adrian Gorun contestă evaluările făcute de MECTS mai ales datorită lipsei de transparenţă de care dau dovadă
Adrian Gorun contestă evaluările făcute de MECTS mai ales datorită lipsei de transparenţă de care dau dovadă

Anul universitar 2011-2012 începe sub semnul schimbărilor în universităţi şi a scandalului politic. Cel din urmă a apărut de la o idee mai puţin fericită a fostului ministru al Educaţiei-Ecaterina Andronescu-de a cuprinde în universităţi într-un an pregătitor şi pe elevii care nu au promovat Bacalaureatul. Ministrul Educaţiei a protestat deoarece esenţa schimbărilor, inclusiv a exigenţei de la Bacalaureat, a fost limitarea accesului în învăţământul universitar. Disputa este una artificială, legea fiind foarte clară pentru studenţi doar cu Bacalaureat.

Adrian Gorun dă de pământ cu ministrul Funeriu
Recunoscut pentru poziţiile sale critice la adresa ministrului Daniel Funeriu, în privinţa unor prevederi ale Legii Educaţiei Naţionale, Adrian Gorun-rectorul Universităţii ”Constantin Brâncuşi”-contestă modul în care s-a făcut evaluarea universităţilor. UCB are în prezent mai puţin de 5000 de studenţi la zi şi master, iar în viitor nu poate organiza decât programe de licenţă cu locuri bugetate.
Adrian Gorun spunea la deschiderea noului an universitar: „Universitatea ”Constantin Brâncuşi” păşeşte astăzi în cel de-al XX-lea an al existenţei sale. Anul 1992 a fost anul înfiinţării sale. Anul universitar 2010-2011 a fost unul foarte dificil. Au fost desfiinţate şcoli, s-a redus personalul didactic, investiţiile au fost îngheţate, fondurile s-au redus. (….) Are România cei mai slabi absolvenţi de liceu? Nici pe departe, atâta timp cât absolvenţii noştri reuşesc să intre la universităţi mari din lume. Cui foloseşte decredibilizarea învăţământului din România? (…) Este inadmisibil ca nicio universitate înfiinţată după 1990 să nu fie în primele două categorii. Nu acceptăm să fim discriminaţi şi defavorizaţi. Nu acceptăm ideea că studenţii de la universitatea noastră sunt mai slabi decât studenţii de la alte universităţi. Am construit o universitate autonomă, iar cineva să ne ia munca stând într-un birou”.

Ministrul Funeriu zice că e de bine
Daniel Funeriu a vorbit la deschiderea noului an universitar despre modificările esenţiale aduse prin Legea Educaţiei în noul an universitar. „În primul rând, este vorba despre clasificarea universităţilor și ierarhizarea programelor de studii, ceea ce permite, pe de o parte, constatarea misiunii specifice pe care fiecare universitate o poate duce la împlinire, iar pe de alta parte un referenţial privind drumul pe care fiecare universitate il are de parcurs pentru a-și îndeplini rolul in societate”.
Clasificarea universităţilor „permite o finanţare a performanței pe criterii obiective și aplicarea art. 193 din LEN, cel care se refera la clasificarea universităţilor si ierarhizarea programelor de studii”, a continuat ministrul. „Aplicarea art. 193 împreună cu Asociaţia Universităţilor Europene este de natură a recredibiliza învăţământul superior românesc faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană”, spunea Daniel Funeriu.
În declaraţiile date presei, Daniel Funeriu a scos în faţă lucrurile bune, în opinia sa, din noul an universitar: „Modul de organizare în ceea ce priveşte doctoratul. Doctoratul devine din acest an o primă experienţă profesională de cercetare, altfel spus partea de cercetare este mult mărită faţă de ceea ce era anterior; Finanţarea doctoratului se realizează începând din acest an universitar prin granturi doctorale consistente, statutul doctorandului este aşadar mult mai bun; Guvernul a aprobat o hotărâre de guvern – 966/2011 – care prevede pentru prima dată pentru fiecare program de studiu din Romania capacitatea maximă de şcolarizare, conform evaluării făcute de ARACIS; Depăşirea acestei capacităţi maxime de şcolarizare pentru o universitate ar fi o faptă extrem de gravă şi ar atrage după sine sancţiuni drastice, conform art. 138 din LEN; Anul universitar începe sub auspicii mai bune şi din punctul de vedere al cercetării. De curând au fost atribuite aproximativ 500 de granturi, primele granturi evaluate exclusiv de către evaluatori străini; Legea calităţii – ordonanţa 75 – care a fost modificată acum aproximativ o lună, noul an universitar începe sub auspiciile unei aduceri la zi a legii calităţii în învăţământul superior este un lucru foarte bun; Guvernul a aprobat tot acum aproximativ o lună o ordonanţă de urgenţă legată de măsuri anti-plagiat; În acest an universitar vor avea loc reorganizări şi alegeri ale structurilor de conducere din universităţi.”

3 Comments on “Doar universităţile de pe vremea lui Ceauşescu au valoare”

  1. La mai multe universitati din ţară, în urma declasificarilor, şi-au dat demisiile decani, rectori etc.
    GORUN când îşi dă demisia?

  2. După DEZASTRUL constatat pe linia calitatii in UCB rectoraşul GORUN nu are decît o solutie onorabila: DEMISIA
    dar de unde atîta ONOARE la Gorun
    gasesti la el orice, in afara de ONOARE…

  3. Nu plec de aici decît saltat si cu bratari…
    Ramin sa duc la dezastru complet aceasta pravalie pe care eu am facut o universitate
    Tot Senatul este la mina mea
    Din toti angajatii, 92 % sint ai mei…cu ceilalti nici nu discut, pacat ca nu pot sa-i dau afara
    Mai vorbim noi si peste 20 de ani
    Gorunii e baieti destepti!

Comments are closed.