Din toamnă, clasa pregătitoare în toate școlile din România

Loading

Dat fiind gradul de interes major pentru clasa pregătitoare (clasa zero), revenim în acest număr cu noi amănunte mai ales că încep să apară vești și dinspre oficialii ministerului de resort. Această clasă pentru copiii de șase ani va funcționa din această toamnă în școli și nu presupune calificative și cataloage pentru elevi. În Gorj vor fi 2898 elevi la clasa pregătitoare și 3198 de elevi în clasa I.

Justin Paralescu și Gheorghe Mitescu spun că nu vor fi probleme cu clasa pregătitoare la Gorj
Justin Paralescu și Gheorghe Mitescu spun că nu vor fi probleme cu clasa pregătitoare la Gorj

La acest moment, foarte mulți părinți din județul Gorj merg în școli ca să afle amănunte despre clasa pregătitoare. Inspectoratul Școlar Județean Gorj a deschis chiar un tel verde pe acest subiect la numărul 0800816253.  Problema care revine este că deși înscrierile nu au început oficial nici la clasa I și nici la clasa pregătitoare, unele școli au locurile ocupate. Așa cum a declarat inspectorul școlar Justin Paralescu într-o conferință de presă organizată la începutul săptămânii, înscrierile oficiale vor începe în 5 martie 2012: „Ca şi în anii precedenţi, fiecare stradă din orașele Gorjului va fi arondată unei şcoli. Procedurile de înscriere sunt astfel făcute încât, dacă părintele îşi exprimă opţiunea pentru şcoala la care este arondat, aceasta are obligaţia să înscrie elevul. Dacă părintele doreşte înscrierea la altă şcoală decât şcoala de arondare, acest lucru este perfect posibil, iar elevul va fi înscris în limita numărului de locuri disponibile. Dacă sunt mai multe opţiuni decât locuri disponibile pentru o anumită şcoală se vor aplica criterii generale – existenţa unui grad de handicap, copii orfani, copii din familii monoparentale, copiii personalului din învăţământ sau şcolarizarea în acea şcoală a fraţilor sau surorilor -, precum şi, dacă este cazul, alte criterii decise de şcoală şi validate de inspectorat”, a spus Justin Paralescu.

Înscrieri informatizate
În câteva zile va fi dat publicității un calendar clar stabilit al înscrierii în clasa pregătitoare. La fel ca şi în anii trecuţi, înscrierile oficiale vor începe în martie. Ministrul Daniel Funeriu este pe cale să realizeze o revoluție prin înscrierea informatizată: ”Prin noile proceduri, informatizate, vă garantez că s-a terminat epoca în care prin pile sau alte avantaje materiale, despre care presa a relatat în trecut, puteai să ai prioritate la înscrierea copilului la şcoală. Nemulţumiţi vor fi cei care aveau obiceiul şpăgii, pentru că acum avem mai multă echitate şi transparenţă. Sistemul informatic de înscriere nu ia mită! ”
O asemenea declarație ar putea da frisoane și la Târgu-Jiu. În unele școli învățătorii și-au făcut deja neoficial listele claselor I iar uneori se știu și elevii ”intrați” la clasa pregătitoare. O înscriere informatizată ar da posibilitatea și elevilor ”fără relații” să prindă un loc la o școală bună.

Vor învăța jucându-se!
Clasa pregătitoare înlătură trecerea brutală de la grădiniţă la şcoală. Copilul învaţă jucându-se şi în acelaşi timp se familiarizează cu atmosfera din şcoală. Programele şcolare pentru copiii care vor intra la clasa pregătitoare sunt în ultima etapă de finalizare, iar părinţii vor fi informaţi cu multă atenţie asupra elementelor de programă importante în momentul înscrierii, care va avea loc, ca în alţi ani, în luna martie.
Oficialii ISJ Gorj, Justin Paralescu și Gheorghe Mitescu au declarat presei ” că în clasa pregătitoare copilul va învăţa prin metode adecvate vârstei tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. De exemplu, copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase. Învăţământul fiind obligatoriu, copiii vor fi obligaţi să meargă la cursuri, fiind astfel prevenit abandonul şcolar”.
În clasa pregătitoare elevii nu vor da testări sau alte forme de evaluare specifică școlii, cadrul didactic putând însă să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei.
„În clasa pregătitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare şi nu va primi nici note şi nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului şcolar cadrul didactic să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei, de exemplu buline de diferite culori. Evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător. Din acest raport părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho – intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului. Acest raport va fi întocmit pe baza observării sistematice de către cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului şcolar. Rolul raportului este să stabilească priorităţile pentru copil în clasa I”, a susţinut inspectorul școlar general al județului Gorj.

Infrastructură adecvată
Sala de clasă din şcoală va fi adaptată vârstei copiilor, în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I, utilizând resurse de învăţare adecvate. Vor fi folosite resurse ale învăţării moderne, adaptate scopului clasei pregătitoare.
Ministerul Educaţiei a alocat în acest an un buget semnificativ pentru dotarea sălilor de clasă şi achiziţionarea materialelor, deşi responsabilitatea legală pentru aceasta revenea primăriilor.
„Ministerul are fonduri pentru clasa pregătitoare, chiar dacă responsabilitatea dotării spaţiilor şcolare revine primăriilor, care ştiu de trecerea clasei pregătitoare în învăţământul obligatoriu de mai bine de un an, iar multe primării au făcut aceste investiţii deja. Cel mai important pentru copil este cum va arăta clasa în care va învăţa”, a declarat ministrul Daniel Funeriu.
Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare, 169 la număr după statisticile oferite de ISJ Gorj,  vor fi formate începând cu luna mai în programe desfășurate la nivel județean. „Nu avem emoţii că ar putea exista probleme la acest nivel, şi acum învăţătoarele sunt printre cele mai bine formate cadre didactice din România”, declara săptămâna trecută ministrul Funeriu. La rândul lui, Justin Paralescu declara presei: ”Nu vom avea nici o problemă cu organizarea clasei pregătitoare”

Campanie de presă
MECTS pune la puncte în aceste zile o campanie de presă menită să informeze populația asupra clasei pregătitoare. În săptămânile care urmează, părinţii vor primi materiale informative care vor răspunde tuturor întrebărilor lor privind clasa pregătitoare. De asemenea, la momentul înscrierii părinţii vor primi, în premieră, un ghid cu tot ceea ce trebuie să ştie pentru şcolarizarea copilului.
„Părinţii vor beneficia de o campanie de informare fără precedent în învăţământul românesc, tot aparatul Ministerului şi inspectoratelor este mobilizat în acest sens”, a subliniat ministrul D. Funeriu. Părinții elevilor din Gorj vor primi broșuri de informare privind această clasă și traseul educațional al elevilor care prind această formă de învățământ.