Despre începuturile mineritului în județul Gorj(I)

Mineritul din Gorj a suferit amputări serioase în ultimii ani după ce timp de circa șapte decenii a fost cea mai importantă resursă energetică a țării. Fiind vorba de mai multe generații, cei din prezent avem tendința să uităm dificultățile începuturilor.Vă propunem în cele ce urmează un serial jurnalistic marca ”Vertical” care ne va purta în următoarele săptămâni cu decemii în urmă la exploatările de cărbune  de la Cariera de zi Rovinari sau minele Schela și Baia de Fier. Mulțumim specialiștilor Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu” pentru suportul documentar acordat.

Exploatarea lignitului în județul Gorj a însemnat timp de decenii cea mai importantă resursă energetică a țării. Vorbim deja la trecut deoarece în ultima perioadă mai mult se stă decât se lucrează în perimetrele minere, lignitul fiind socotit o resursă energetică mare poluatoare pentru mediu și foarte costisitoare ca și costuri de exploatare. După cum o să vedem, decenii la rând lignitul a fost o resursă energetică deosebit de importantă, exploatarea căreia a atras o dezvoltare fără precedent a zonei. Informații importante despre mineritul din Oltenia găsim la inginerul Dumitru Huidu dar și la istoricii gorjeni Dumitru Cauc și Gheorghe Gorun.

Un început modest

Lucrările miniere cu scopul exploatării cărbunelui în Gorj au debutat cu peste un secol în urmă. Astfel, pe timpul ocupației germane în Gorj, în anii 1916-1917, s-au extras de către trupele germane de ocupație aproximativ 1000 de tone de lignit.

Abia în anul 1924 s-a înființat ”Societatea Anonimă Tehnică Minieră” care, timp de cinci ani,  a avut următoarele rezultate: 1924-224 tone; 1925-2807 tone; 1927-107 tone iar în 1929-40 tone. Pe vremea respectivă, lucrările de exploatare erau amplasate la confluența Văii Rovinarilor cu Valea lui Vulpe. Extracția lignitului se făcea printr-un plan înclinat  terminat cu o galerie direcțională din care în dreapta și stânga se scotea lignitul prin abataje cameră.

Mărturiile vremii spun că muncitorii(minerii) erau plătiți la tona de lignit scoasă la suprafață cu dificultăți foarte mari. Toate materialele și sculele folosite erau ale muncitorilor, fiind scăzute din câștig. Cu toate că exploatarea lignitului era rudimentară dar rezultatele tehnice mulțumitoare, exploatarea a fost închisă   deseori ca urmare a dificultăților cu transportul cărbunelui la gara de încărcare Târgu-Jiu.

La începutul crizei economice din 1929-1933, ”Societatea Anonimă Tehnica Minietă” se desființează.Practic, mai bine de două decenii s-a ignorat complet capacitatea energetică a zonei.

Adevăratul început

În toamna anului 1949, statul comunist începea să devină conștient de resursele industriale ale zonei și va decreta deschiderea unor exploatări de lignit. Comuniștii gorjeni își vor însuși politica privind valorificarea resurselor locale. Astfel, la 15 martie 1950, Comitetul Provizoriu al Județului Gorj lua următoarea decizie:

”RPR

Comitetul Provizoriu al Județului Gorj

Secția Secretariat

DECIZIA NR. 109

Noi, Comitetul Provizoriu al Județului Gorj, având în vedere nevoile de combustibil, atât pentru întreprindere cât și pentru combustie domestică,

Având în vedere bogățiile subterane ale județului Gorj,

Având în vedere și dispozițiile pentru punerea în valoare a bogățiilor locale prin întreprinderi chibzuite, având în vedere dispoziția art. 27 și 72 din legea pentru aplicarea Sfaturilor Populare și art. 5 din Regulamentul pentru funcționarea Comitetelor Provizorii

DECIDEM

Art. 1. Pe data de 15 martie 1950, se înființează Întreprinderea chibzuită pentru exploatarea lignitului brun din cuprinsul județului Gorj denumită ”Lignitul”, ce va funcționa până la noi dispoziții ca o secție a Combustibilului Gorj.

Art. 2. Se angajează la această exploatare pe aceiași dată până la 60 de muncitori plătiți cu ziua.

Art. 3. Secțiunea Secretariat, Cadre și Industrie și Gospodării Locale, vor auce la îndeplinire prezenta care se va comunica celor în cauză.

Președinte,                                                                                                                               Secretar

ss/Petcu Marin                                                                                                                   ss/ Holingher        ”