Democrația românească cea originală

Loading

Așa cum spuneam și altădată, România este țara tuturor posibilităților și a multor neputințe. Deși au avut și altădată ”pâinea și cuțitul”, partidul/partidele care au fost la guvernare nu și-au forțat niciodată atât de mult norocul încât să încalce niște reguli de bun-simț în ceea privește alegerile. Guvernanții actuali își creează un avantaj considerabil privind rezultatele electorale forțând la maximum implicarea primarilor despre care noi am scris că joacă România la ruletă. Comasarea alegerilor nu este un semn de democrație și nici nu ne face economii la buget, e doar un subterfugiu de a avantaja Coaliția în fața Opoziției. Cu excepția AUR care protestează inclusiv la sediile PSD, celelalte partide par anesteziate de decizia Puterii.

În Coaliție pare să se fi decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și a celor parlamentare cu Prezidențialele, numărul primarilor fiind decisiv. Atât voci din PSD, cât și voci din PNL, au ieșit în spațiul public cu această rezoluție, majoritatea membrilor alianței fiind de acord cu organizarea concomitentă a alegerilor. În prezent lucrurile nu sunt clare în ceea ce privește candidaturile comune dar procesul a început și este ireversibil.

În cele mai importante orașe, Coaliția o să opteze pentru candidați comuni pentru a bate USR. De asemenea, se discută și pentru anumite orașe mai mici o asemenea variantă. Mărul discordiei rămâne în continuare Primăria Capitalei. Gabriela Firea continuă să facă presiuni pentru clarificarea poziției sale în cursa pentru București, deși anumite surse din PSD spun că există varianta ca premierul, Marcel Ciolacu, să candideze la funcția de primar sau să aleagă pe altcineva. Una din potențialele variante discutate deja de ceva timp ar fi Victor Ponta, fost premier și deputat de Gorj cu mai multe mandate.

Și vin și banii pentru primari, ministrul Dezvoltării, Adrian Vestea, anunțând deja noi contracte de finanţare prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny. Contractele vizează drumuri și rețele de alimentare cu apă. Potrivit ministerului Dezvoltării, contractele, semnate împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor, vizează reabilitarea infrastructurii rutiere, înfiinţarea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a reţelelor de canalizare menajeră, a staţiilor de pompare şi a staţiilor de epurare, înfiinţarea sau extinderea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, precum şi construirea sau modernizarea unor poduri.

Decizia Coaliției nu este nedemocratică dar forțează limitele. Dacă românii vor să schimbe ceva trebuie să voteze masiv la aceste alegeri, altfel este inutil orice demers!