Participanții la Programul de Educație Muzeală organizat de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu s-au transformat în Daci și Romani, după ce au vizitat expoziția muzeului de istorie, unde există relicve și reproduceri ce prezintă viața strămoșilor poporului român și au vizionat filmulețe documentare despre războaiele conduse de Traian și Decebal.
La „Atelierele de creație și educație” de vineri, ce au avut drept temă „Dacii și Romanii” s-au reunit copii și tineri de diverse vârste, dornici să vadă descoperirile arheologice de pe teritoriul Gorjului, vechi de peste 2000 de ani, precum și alte expoziții din evoluția omului, să vizioneze filme documentare despre cele două războaie daco-romane din anii 101-102 d.H. și 105-106 d.H., apoi să pună în practică jocuri tematice care să le fixeze mai bine în memorie informațiile acumulate. Aceștia chiar și-au confecționat, din pânză, carton colorat și sârmă plușată, arme și podoabe care să-i identifice ca făcând parte din vechile popoare din care provin românii de azi.
Diferențe între daci și romani
Astfel, fetele care au ales să fie dace și-au confecționat văluri albe prinse cu banderole peste frunte, cele care au vrut să le înfățișeze pe împărătesele romane și-au făcut diademe de lauri, iar băieții și-au confecționat săbii încovoiate, scuturi ovale și steaguri – dragon, dacă au ales să fie daci, sau săbii drepte și scuturi dreptunghiulare, dacă au ales să fie romani.
Participanți mari și mici
Pe lângă micuții care s-au înscris individual, la activități au participat și tineri din localitatea Bumbești Jiu, care s-au bucurat să găsească în muzeu multe obiecte descoperite de arheologi la castrele romane și așezările ce se află pe teritoriul orașului lor. Ei sunt elevi ai Liceului „Mihai Viteazul” Bumbesti Jiu și voluntari în cadrul Asociației D.E.P (Dezvoltare-Evoluție-Parteneriat) Bumbești Jiu. Participarea a fost inclusă în cadrul proiectului „Ce SATfac”, finanțat de Fundația PACT București.
Un program organizat de Consiliul Județean Gorj
„Atelierele de creație și educație” fac parte din Programul de Educație Muzeală, organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Activitățile durează două ore, materialele și personalul sunt asigurate de organizatori, iar participanții își pot lua lucrările acasă. Biletele costă 10 lei, dar trebuie cumpărate din timp, numărul locurilor fiind limitat.