Cula Moangă Pleșoianu de la Săcelu ar putea fi salvată

Loading

Primăria Săcelu a depus recent un proiect de salvare a Culei Moangă-Pleșoianu, monument aflat  într-o  stare avansată de degradare, dar cu un istoric și arhitectură foarte valoroase. Proiectul a fost depus în cadrul apelului din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR).

Monumentul  a fost construit în anul 1762, proprietate a logofătului Vasile Moangă. Este o casă tip culă, aceasta fiind o fortăreață de apărare. A fost  proprietatea lui Dumitrache Săceleanu și apoi a nepoatei acestuia, Octavia Pleșoianu.

Acest proiect, depus de Primăria Săcelu, este prima încercare a autorităților locale de a salva monumentul istoric. Casa este construită cu parter și etaj, iar acoperișul era cu șiță.

Obiectivul  Primăriei Săcelu  este de a reda cula circuitului turistic și organizarea acolo  a mai multor evenimente culturale. Proiectul prevede lucrări de reparații și consolidare, racordare la energie, amenajare peisagistică, realizarea unui iluminat arhitectural și pregătirea clădirii pentru primirea vizitatorilor. ,,Suntem bucuroși că am reușit să depunem acest proiect, sperăm să obținem și fondurile pentru salvarea acestei clădiri emblematice. Din păcate, din bugetul local nu am avea cum să facem reparațiile necesare și se prăbușește o bucată din istoria noastră. Dacă vom reuși să obținem bani pentru culă, atunci vom putea dezvolta și zona, prin turism. Le mulțumesc tuturor pentru ajutor. Aceasta este prima etapă a acestui proiect, după care, în cazul unui răspuns afirmativ, vom trece la elaborarea documentațiilor și studiilor de fezabilitate”, a explicat primarul comunei Săcelu, Gheorghe Dumitrelea.