Absolvenţii de liceu din judeţul Gorj au trecut examenul de Bacalaureat în proporţie de unul din doi. Au obţinut adevărate contraperformanţe liceele din Peştişani, Tismana dar şi Grup Şcolar Transporturi Auto, Grup Şcolar Bârseşti şi Colegiul Tehnic Nr 2 Târgu-Jiu, ultimele două trase în jos de numărul considerabil de seralişti. S-a înregistrat un număr record de contestaţii, aproximativ 2000, foarte mulţi elevi fiind sub media minimă de 6.00 la toate cele trei probe scrise. Superlativele sunt deţinute de şase licee cu procent maxim, CNET, CNSH, CNTV, CNGC Motru, Liceul de Muzică şi Arte Plastice şi Liceul Teologic.
Examenul de Bacalaureat s-a desfăşurat în condiţii speciale în acest an. Ministerul Educaţiei s-a implicat direct în organizare prin monitorizarea unor centre de examen care ridicau anumite semne de întrebare. Din judeţul Gorj au fost nominalizate iniţial şapte licee cu probleme dar printr-o organizare impecabilă suspiciunile nu s-au confirmat. În toate cele trei zile de examen, echipe ale I.S.J. Gorj au brăzdat judeţul în lung şi în lat. Rezultatul? Doar 53,13% dintre absolvenţii de liceu au promovat examenul, obţinând o medie de peste 6.00, alţi 2384 dintre elevi urmând să încerce încă odată la sfârşitul lunii august.
Jale mare printre absolvenți
În ultimii ani, liceenii gorjeni se obişnuiseră cu procente extrem de mari de promovabilitate la Bacalaureat. Anul acesta nu a mai fost deloc aşa, lipsa de miză a competenţelor întorcându-se acum ca un bumerang pentru absolvenţi. Lipsa probelor orale cu note, scoaterea probei de sport dar şi promovarea altor probe de studiu fiind tot atâtea cauze identificate de inspectorul şcolar general Justin Paralescu pentru rezultatele modeste. Mai mult, a existat o anumită presiune asupra cadrelor didactice care s-a concretizat printr-o toleranţă redusă a membrilor comisiilor faţă de tentativele de fraudă. Profesorul Gheorghe Gorun, directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret”, a apreciat drept foarte bună organizarea examenului de maturitate din acest an la nivelul Gorjului.
În aceste condiţii, afişarea rezultatelor a adus mare jale printre absolvenţi şi un record al contestaţiilor. Nu ştim însă ce sorţi de izbândă ar putea avea acestea de vreme ce profesorii gorjeni au experienţa neplăcută a anului trecut când mai mulţi dintre ei au fost pedepsiţi pentru notarea incorectă a unor lucrări. S-au înregistrat circa 2000 de contestaţii, cele mai multe la limba română şi matematică. Rezultatele definitive ale Bacalaureatului la Gorj vor fi cunoscute joi, 8 iulie 2010. La nivelul municipiului Târgu-Jiu cele mai slabe rezultate le-au înregistrat Grupul Şcolar Transporturi Auto, Grupul Şcolar Bârseşti şi Colegiul Tehnic Nr 2, ultimele două însă cu un important număr de absolvenţi în regim de frecvenţă redusă.
Au înregistrat rezultate foarte modeste elevii liceelor din Peştişani, Tismana, Turceni, Roşia de Amaradia, Baia de Fier şi exemplele ar putea continua. În general, toate liceele tehnologice au cunoscut un recul în privinţa notelor obţinute de concurenţi. La polul opus, colegiile naţionale şi liceele teoretice şi-au păstrat nivelul rezultatelor de anul trecut, asemenea exemple putând oferi CNTV, CNET, CNSH, CNGC Motru, Liceul de Muzică, Liceul Teologic, Liceul Teoretic Novaci ş.a.
Medii mai mici ca în anul trecut
Camelia Bibere, vicepreşedinte al Comisiei de Bacalaureat de la nivelul judeţului Gorj, ne-a declarat: „Se observă în acest an o reducere a mediilor de examen, lucru normal dacă ne gândim la noile modalităţi de organizare. În acest an nu avem nici-o medie de 10.00 iar pe tranşe de medii s-au înregistrat următoarele rezultate: 1729 de elevi cu medie sub 5.00, 654 cu medii între 5.00-5.99, 764 cu medii între 6.00-6.99, 667 între 7.00-7.99, 686 între 8.00-8.99 şi 485 între 9.00-9.99. Cele mai bune rezultate au înregistrat elevii de la colegiile naţionale.”
Reţine atenţia şi o altă situaţie, foarte mulţi elevi nu au întrunit o medie peste 6.00, un efort mult mai facil în anii trecuţi când probele orale şi educaţia fizică asigurau media de promovare. Cu mediile între 5.00 şi 5.99 procentul de promovabilitate s-ar fi dus spre 70%, procent înregistrat de mai multe ori în Gorj. Ultimele rezultate aşa de slabe la Bacalaureat s-au înregistrat în Gorj la sfârşitul deceniului trecut în vremea când inspector şcolar general era Adrian Gorun, actualul rector al Universităţii „CONSTANTIN BRÂNCUŞI”. În acel an existau 27 de licee în Gorj, 17 înregistrând rezultate sub 50%. În acel an cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la Bustuchin(0%), Roşia de Amaradia(4%), Stoina(10%), Turceni(11%), Bâlta(13%), Baia de Fier(13%) etc. După cum vedem, unele instituţii şcolare au antecedente în mediocritate.