Criză fără precedent în învățământul românesc, se închid școlile în vacanțe

Loading

Deși se anunță alocări bugetare record pentru anul 2019, învățământul a intrat într-o criză financiară fără precedent. Pentru o economie infimă la buget, școlile vor fi închise în vacanțe deoarece directorii, profesorii dar și inspectorii școlari sunt trimiși în concedii forțate. ”Premiera” aparține actualei conduceri a Ministerului Educației Naționale care a adăugat la personalul de conducere din inspectoratele școlare, care își lua concediul de odihnă pe Codul Muncii, directorii de școli și inspectorii școlari de specialitate. Directorii de școli sunt în ultima perioadă ”victimele” măsurilor luate de conducerea MEN, aceștia fiind exceptați de la măriri salariale, de la plata unor sporuri și acum trimiși forțat în  concediile de odihnă. Mai mult, MEN a blocat din 2017 concursurile  pentru obținerea funcției de inspector școlar sau director.

Ministerul Educației Naționale a pus în dezbatere publică un Ordin care lezează, cel puțin la nivelul directorilor de școli, drepturile anterioare ale acestora. Sindicaliștii  vorbesc despre acest document ca ”o bătaie de joc la adresa directorilor care au dat concurs pentru acest post”(Marius Nistor).

Peste 100 de dascăli gorjeni vor protesta la Palatul Victoria pe 5 octombrie

Directorii de școli nu sunt profesori?

Profesorii, directorii şcolilor şi inspectorii școlari din România vor trebui să-şi planifice concediile din timp şi să le efectueze în timpul vacanţelor şcolare. Mai mult, directorilor li se taie din perioada concediului.  În normele metodologice existente din 2011, numai personalul de conducere din inspectorate îşi efectua concediul de odihnă conform Codului Muncii, adică 25 de zile de concediu de odihnă. Acum, în această categorie intră şi directorii de şcoală.
În ordinul pus în prezent în dezbatere publică scrie că, în fiecare unitate de învăţământ, consiliul de administraţie se va asigura că toată lumea, de la profesori până la directori, îşi va efectua concediul de odihnă în perioada vacanţelor şcolare. Totuşi, consiliul de administraţie se va asigura că există suficient personal pentru examenele naţionale.
Ordinul pus în dezbatere publică pentru 10 zile arată că efectuarea concediului de odihnă se va realiza în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului. Această programare se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul şcolar următor. 
Potrivit ordinului, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Profesorii şi directorii pot fi rechemaţi din concediu de către superiori, dar numai în scris. Iar inspectoratele generale vor verifica anual rechemările din concediu şi le vor transmite Ministerului Educaţiei.
Sindicaliștii  spun că ordinul pus în dezbatere publică reduce de fapt concediul de odihnă al directorilor de şcoală numiţi prin concurs. Ei nu vor mai avea concediu de 62 de zile aşa cum prevedea legea educaţiei, ci numai 25 de zile conform Codului Muncii.
„Directorii sunt asimilaţi ca profesori, ei fac parte din unitatea de învăţământ, intră pe Legea Educaţiei. Ceea ce face acum Ministerul Educaţiei este o bătaie de joc la adresa directorilor, care sunt puşi să-şi ia 25 de zile de concediu de odihnă, şi nu 62 de zile cât aveau până acum. Cu alte cuvinte, directorii nu mai sunt consideraţi cadre didactice. Este o dovadă de dispreţ la adresa directorilor care au susţinut concurs pentru post”, a declarat Marius Nistor pentru HotNews.
Sindicaliștii din Educație  spun că exista deja din toamna trecută o recomandare MEN  ca tot ce mișcă în învățământ
să-şi facă zilele de concediu în vacanţele elevilor este un abuz. „Din punctul nostru de vedere este un abuz. Până la urmă planificarea concediilor de odihnă se face prin consiliul de administraţie. E anormal să îi obligi pe directori să-şi ia concediu de odihnă, dar să aibă activităţi în perioada respectivă. Mai ales în liceele tehnologice nu poţi să-l trimiţi pe director în concediu, pentru că fără prezenţa lui şi fără semnătura lui nu se poate desfăşura activitatea în liceu”, a spus Marius Nistor.

 

Semne de întrebare

Hotărât lucru, deși ministrul Educației Naționale este permanent pe televiziuni, comunică mult și prost. Învățământul e pe un butoi de pulbere după ce măririle recente au creat inechități iar indemnizația de hrană întârzie. Toate instituţiile de stat sunt obligate să acorde lunar această indemnizaţie de hrană dar la învățământ, ca și în alte sectoare, aceasta întârzie și pare să fie scoasă prin economii la alte capitole. Acordarea acestei indemnizaţii este prevazută în Legea 15/2018 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.  Astfel, suma primită în plus de fiecare profesor ar trebui să fie de 346 lei fiind însă, impozabilă, astfel încât, în final, după ce statul va lua 35% drept contribuţii sociale şi 10% impozit pe venit, rămân 204 lei net pe luna lucrată complet. Profesorii au aflat în aceste zile că de la 1 ianuarie 2019  vor fi trecuţi în concediu de odihnă pe întreaga perioadă a vacanţelor. Şi astfel nu vor mai primi indemnizaţia de hrană.

Mii de școli închise în vacanțe

Dacă intențiile MEN vor deveni literă de lege, inclusiv în privința conducerilor școlilor, luni de zile acestea vor fi închise din frica Guvernului că ar putea plăti niște indemnizații de hrană. În țară sunt mii de școli care au o singură persoană la conducere, astfel acestea ar putea fi închise total pe perioada vacanțelor.

One Comment on “Criză fără precedent în învățământul românesc, se închid școlile în vacanțe”

  1. Directorii sunt pedepsiți ca nu sunt membri PSD! Eu cred ca Isfan pregătește trecerea la Ponta, la fel ca matusalemica Abramburică.

Comments are closed.