Criminalitatea informatică pusă la zid și în România

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Structura Centrală, Serviciul Teritorial Craiova şi Biroul Teritorial Gorj au procedat la destructurarea  a trei grupuri infracţionale organizate transfrontaliere, specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic. În Gorj percheziţiile s-au făcut pe raza municipiului Târgu-Jiu şi la Bumbeşti-Jiu.

Fraudele informatice, în vizorul autorităţilor
Fraudele informatice, în vizorul autorităţilor

În acest scop, s-au efectuat un număr de 117 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Târgu-Jiu, Timişoara, Râmnicu Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, în vederea reţinerii membrilor grupurilor infracţionale şi a ridicării mijloacelor materiale de probă.
Mai exact, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că în perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice) au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic  www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.
Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate(cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.
În această modalitate au fost induse în eroare aproximativ 1000 de victime. Prejudiciul total cauzat până în prezent este de aproximativ 20 milioane USD.
La sediul D.I.I.C.O.T. au fost aduse circa 90 de persoane faţă de care s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, prevăzută şi pedepsită de art. 42 alin. 1 şi 3, art. 44 alin. 2, art. 45, art. 46 alin 2, art. 48, art. 49 din Legea nr. 161/2003, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave, prevăzută şi pedepsită de art. 7 din Legea nr. 39/2003 şi art. 215 alin. 1,2,3 şi 5 C.P.
Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O. – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, B.C.C.O. Craiova şi S.C.C. O. Gorj. Realizarea acţiunii a fost susţinută informativ şi tehnic de către lucrători specializaţi din cadrul SRI. Suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G. P.R. şi de către D.G.I.P.I.
Procurorii D.I.I.C.O.T., în documentarea informativ-operativă a cauzei, au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi F.B.I. din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.