Creștere cu 29% a claselor de învățământ profesional

Loading

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat o creştere cu 29% a claselor de învăţământ profesional tehnic şi profesional dual, comparativ cu cifrele din anul şcolar în derulare. În Gorj vom avea 31 de clase de învățământ profesional.

Planul de şcolarizare pentru perioada 2020-2021 prevede o creştere cu 29% a claselor de învăţământ profesional tehnic şi profesional dual, comparativ cu cifrele din anul şcolar 2019-2020, în contextul în care piaţa muncii are nevoie de personal calificat pregătit în cele două forme de şcolarizare, a declarat, la Deva, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.

Cu acest prilej a fost lansată în judeţul Hunedoara campania de promovare a învăţământului profesional şi tehnic şi a învăţământului profesional dual, denumită “Meseria face diferenţa”, ministrul Educaţiei subliniind importanţa învăţământului profesional dual.

“Este o campanie de conştientizare a importanţei meseriei, pentru că toţi – decidenţi şi oameni de rând, înţelegem cu toţii că este nevoie de forţă de muncă, de oameni bine pregătiţi şi această campanie, de fapt, să fie şi în acord cu cererea de pe piaţa muncii pentru că operatorii economici au nevoie de sprijinul nostru, al Educaţiei, pentru a avea o forţă de muncă, spuneam mai devreme, calificată. (…) Este foarte important de ştiut că aceste clase (de învăţământ profesional dual, n.r.) se fac numai în parteneriat cu operatorii economici. Ei vin către inspectoratele şcolare cu cerere, în felul acesta parteneriatul se realizează nu numai cu şcoala, ci şi cu Inspectoratul Şcolar şi, implicit, cu Ministerul Educaţiei”, a declarat Monica Anisie.

În ceea ce priveşte cerinţele pieţei muncii în materie de forţă de muncă pregătită în şcoli, ministrul Educaţiei a arătat că acestea diferă de la o zonă la alta.  Conform datelor oficiale, în anul şcolar 2020-2021 în învăţământul profesional şi tehnic sunt prevăzute 3.457,5 clase cu 96.631 locuri. Cele mai multe locuri sunt la profilele de mecanică, turism şi alimentaţie publică, comerţ, industria textilelor şi pielăriei.

Pentru învăţământul dual, planul de şcolarizare la nivel naţional prevede 325 de clase cu 8.896 de locuri, cele mai multe locuri fiind pentru pregătirea în domeniile mecanică, turism, electric şi electromecanic. În Gorj au fost aprobate 8,5 clase de învățământ profesional dual, cele mai multe din Oltenia.