Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Şcoala Gimnazială Urdari și Colegiul Naţional “Spiru Haret” Târgu-Jiu au organizat în data de 25 noiembrie 2013 un spectacol extraordinar al Corului Bărbătesc din satul Finteușu Mare, județul Maramureș. Coordonatorul acestui proiect a fost profesorul Ioan Pavelea, directorul Școlii Gimnaziale Urdari.
Acest cor are o poveste specială și o vechime de 95 de ani. Corul a susținut primul concert la 1 Decembrie 1918 în Somcuta Mare, centrul Districtului Chioar, unde românii erau adunați cu mic și mare, și așteptau cu înfrigurare să primească vesti de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde trebuia sa se ia hotărârea de făurire a României Mari.
Vorbind despre povestea acestui cor, profesorul Ion Pavelea spunea că la sfârșitul anului 1944 satul Finteușu Mare este cuprins de mare tristețe, învățătorul și dirijorul Nistor Dragoș trece în eternitate la vârsta de 54 de ani, Finteușul și Chioarul pierd pe unul din cei mai devotați și dotați învățători, se credea ca odată cu dispariția învățătorului activitatea corală din Finteuș va înceta și peste toate se va așterne uitarea. Din fericire, lucrurile nu au stat așa.
În 1945 pe catedra rămasă vacantă venea la Finteuș învățătorul Gheorghe Pop, absolvent de școală normală în refugiu la Timișoara, unde si-a hrănit sufletul la vestita mișcare corală bănățeană, îndrăgostindu-se de nemuritoarele creații corale ale lui Ion Vidu.
Un punct de referință îl constituie colaborarea cu Centrul Universitar din Timișoara care dăinuie din aprilie 1987 până în prezent. Din 30 noiembrie 2003, conducerea corului este preluata de prof. Andrei Dragoș care promovează proiectul “Cântec din sufletul neamului” concert coral în patru părți și conținuturi, cântece patriotice, prelucrări din folclor, cântece religioase, și colinde.
Din 2003 până în prezent, corul a susținut concerte la Iași, Putna, Baia Mare, Borsa, Satu Mare, Oradea; Cluj Napoca, București, Deva, Tg.Jiu, Turnu Severin, Timișoara, Urdari, Turceni, Tășnad, etc.