Conferinţa de la Copenhaga

Loading

De puţin timp s-a încheiat lucrările Conferinţei Internaţionale de la Copenhaga. După dimensiunea şi importanţa tematicii puse în dezbatere unii observatori şi analişti l-au considerat a fi cel mai mare eveniment  după sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Din păcate rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor. Acordul minim încheiat şi semnat de 185 de state din 193 participante au fost un eşec după unii, iar dacă luăm în calcul şi spusele primului ministru al Germaniei, Angela Merkel „să nu vorbim numai negativ despre conferinţa de la Copenhaga, acordul ar constitui un nou început”.

Prof.univ.dr. Gheorghe Gămăneci
Cancelar general U.C.B.

Reuniţi la Copenhaga, marii lideri ai lumii încă nu s-au pus de acord asupra măsurilor antipoluare
Reuniţi la Copenhaga, marii lideri ai lumii încă nu s-au pus de acord asupra măsurilor antipoluare

Premisele eşecului
A fost un eşec:
– pentru că nu s-au realizat obiectivele propuse, amintind reducerea de către statele puternic dezvoltate a concentraţiilor gazelor cu efect de seră cu 20 până la 40% pentru perioada 2020-2012 şi cu 50% până în anul 2050.
– S-a semnat un  acord minimal fără angajamente, stabilirea unor parametri, a unor termene şi constrângeri pentru statele dezvoltate.
– nu s-au găsit cele mai bune soluţii pentru statele vulnerabile, cele mai afectate de încălzirea globală.
– sursele de finanţare sunt insuficiente
– nu se asigură şanse egale pentru toate statele privind accesul la tehnologie, informaţie şi dezvoltare socio-economică.
– nu s-a constituit un organism internaţional pentru protejarea mediului

Motive de optimism
1. A fost un nou început:
– pentru că s-a semnat acest minim acord care prevede că în acest secol să nu se depăşească cu 2 grade Celsius temperatura medie.
– s-a stabilit ca pentru perioada 2010-2012 să se aloce 30 de miliarde de dolari pentru fiecare  an în vederea  stopării procesului de încălzire globală, iar până în 2020 câte 100 de miliarde de dolari pentru fiecare an.
– Problemele de protejare a mediului înconjurător vor rămâne ca obiective prioritare pe agenda politică internaţională.
– au fost două săptămâni de dezbateri  şi negocieri tensionate unde s-a încercat să se obţină de către statele puternic dezvoltate un procent de poluare cât mai mare. Dominaţia şi supremaţia Statelor Unite şi a Chinei a constituit una dintre cauzele eşecului care a făcut ca lucrările să fie în impas şi să se prelungească cu o zi până când s-a semnat acest acord minim.
Au fost interese divergente şi contradictorii care s-au suprapus şi pe fondul crizei economice care a cuprins întreaga lume.
Statele Unite nu au putut adopta o lege pentru protecţia mediului, ea trecând doar de Camera reprezentanţilor şi urmând a fie adoptată în Senat abia în primăvara lui 2010.
Mai există şi o alta cauză. Unii specialişti printre care şi cei din Rusia sunt de părere că deşi procesul de încălzire globală există şi se accentuează, cauzele nu sunt de natură antropică neexistând dovezi clare în acest sens.
Unii specialişti englezi afirmă că în anul 2010 va fi unul dintre cei mai fierbinţi ani din ultima perioadă.
Există 50 de riscuri care au condus la această criză ecologică, de la bolile şi foametea care seceră milioane de oameni anual, la criza apei, explozia demografică, criza energetică, criza de resurse naturale şi până la procesul de încălzire globală.
Nici Uniunea Europeană, care a dorit să participe la această conferinţă internaţională ca o voce unică şi care a adoptat o serie de acte normative în acest sens, nu a putut să convingă celelalte state de importanţa reducerii concentraţilor emisiilor de gaze.
Spunem că este un nou început şi pentru faptul că negocierile vor continua şi pe parcursul anului 2010, până la sfârşitul lunii ianuarie toate statele trebuie să-şi adopte astfel de măsuri privind reducerea gazelor cu efect de seră. În lunile mai sau iunie va avea loc o conferinţă la Bonn, iar la sfârşitul lunii noiembrie în Mexic unde credem că se va semna un acord global care va conduce spre o nouă ordine climatică mondială, care va conduce spre o nouă ordine climatică mondială.

One Comment on “Conferinţa de la Copenhaga”

Comments are closed.