Condescu pleacă, vin Etăgan, Rușeț și Mitrescu

Loading

Marin Condescu, liderul incontestabil de altă dată al minerilor din România a intrat în declin. Mai întâi a fost demis de la Pandurii, după care foștii lui apropiați au anunțat că a fost revocat din funcția de președinte al Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO)  și i-au fost retrase prerogativele conferite de funcția de președinte al Federației Naționale Mine Energie (FNME). În acest timp, tot mai mulți mineri și energeticieni migrează spre Sindicatul Mine Energie din Oltenia (SMEO), după cum declară președintele interimar al acestuia, Ion Rușeț.

Marin Condescu, lăsat fără puterea de la sindicate
Marin Condescu, lăsat fără puterea de la sindicate

La cât erau de strâns uniți în jurul lui Marin Condescu minerii și energeticienii până nu demult, atât sunt acum de dezbinați și împrăștiați, cu puțin înainte de negocierea Contractului Colectiv de Muncă de la Complexul Energetic Oltenia, care se negociază la fiecare început de an. Condescu a rămas fără funcțiile de președinte al USMO și FNME, fiind revocat, potrivit lui Gheorghe Etăgan, asta pe lângă demiterea de la Pandurii, toate acestea fiind de așteptat după ce acesta a stat în arest în dosarul penal deschis pe numele său în cazul Clubului Pandurii.

Urmează alegeri

Potrivit statutului FNME, pentru ca Marin Condescu să piardă funcția de președinte, trebuie organizate alegeri. Mai întâi, a fost anunțat un congres al federație, care ar trebui să aibă loc pe data de 8 februarie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Rovinari, în care se va propune demiterea lui Condescu, pentru că de Congres a fost pus pe funcție și tot Congresul trebuie să i-o ia. Declarațiile sunt, însă contradictorii, unii sindicaliști spunând că pe 8 februarie Condescu doar își va pierde funcția și va fi ales un președinte interimar care să organizeze alegerile propriuzise, în timp ce alții spun că acum vor avea loc și alegerile pentru noul președinte.

Ion Rușeț e acuzat că face jocul administrației, lăsând oamenii fără sindicate
Ion Rușeț e acuzat că face jocul administrației, lăsând oamenii fără sindicate

Dezbinare

În timp ce USMO și FNME își caută noi lideri, puterea le este slăbită de Ion Rușeț, care, în calitate de președinte interimar al SMEO, a atras peste 10.000 de membrii (potrivit propriilor afirmații). Chiar dacă nu spune cifre, Gheorghe Etăgan, care a preluat dreptul de semnătură al lui Marin Condescu (împreună cu alți colegi) atât la FNME cât și la USMO, acesta recunoaște că SMEO al lui Ion Rușeț devine un pericol, dar nu consideră că acesta va deveni sindicatul reprezentativ în CEO pentru a negocia cu administrația Contractul Colectiv de Muncă. Acesta a declarat presei că mandatul de reprezentare al FNME în CEO a fost anulat de SMEO, dar că asta va duce la lupte între cele două formațiuni sindicale și la presiuni asupra oamenilor atât din partea lor cât și a administrației, dar că ambele formațiuni vor participa la negocieri.

SMEO, format din 11 sindicate

Sindicatul Mine Energie Oltenai s-a format în urma congresului la care au participat 800 de reprezentanți din 11 sindicate de la nivelul CEO, care au votat atât conducerea interimară cât și statutul. Din biroul executive fac parte liderii sindicatelor cu pricina, printre care Nelu Roșca de la Sindicatul Roșiuța, Nicolae Bădița de la Sindicatul Lupoaia, Adrian Marciuc de la Jilț și Eugen Iovan de la Turceni.
Ion Rușeț consideră că a procedat bine, în interesul membrilor de sindicat: „Este momentul comasării prin fuziune a 11 sindicate. Este pentru prima dată în Oltenia când au fost depășite orgoliile liderilor de sindicat în interesul lucrătorilor. Îmi pare rău și regret că alți colegi din zonele care nu sunt, Motru, Jilț-Turceni sau Craiova II, lideri de sindicat, nu au reușit să depășească aceste orgolii pentru a participa la construcția pe care o facem astăzi numai și numai în interesul lucrătorilor, indiferent de poziție și funcție”

Să fie trădare?

Unii sindicaliști îl consideră pe Ion Rușeț drept un „cal troian” al administrației în rândul sindicatelor, manipulându-i pe oameni să accepte dizolvarea sindicatelor în care se aflau, înaninte de comasarea prin fuziune, fapt care-i pun în situația de a nu mai avea sindicat o perioadă periculos de lungă, mai ales că urmează negocierile cu administrația, care nu stă de vorbă decât cu sindicatele mari.
Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului Energia Rovianri, spune că liderii care au decis să adere, împreună cu membrii lor, la un alt nou sindicat, pe nume „Tudor Vladimiresc”,  nu ar face greșeala să accepte dizolvarea: „Pentru noi prioritară este negocierea drepturilor salariaţilor pentru 2014. Dacă ne-am dizolva toţi, administraţia ar fi fericită. Cred că Ruşeţ a făcut jocurile administraţiei convingând liderii să dizolve sindicatele în această perioadă.”

Posibile contestații

La câteva zile după constituirea SMEO, președintele interimar Ion Rușeț a admis, pe un post local de televiziune, că pot apărea contestații legate de înființarea sindicatului, ba chiar că se așteaptă la așa ceva. Într-o astfel de situație, sindicatele care au optat pentru dizolvare s-ar putea trezi cu membrii fără nici o umbrelă sindicală, pentru că decizia definitivă poate dura și câteva luni, timp în care aceștia nu pot fi reprezentați la negocierea CCM.