Colegiul Naţional Spiru Haret

Loading

Adresa:
Str. 1 Decembrie 1918, Nr. 106, Tel./Fax.: 0253-237710
e-mail: cnsh@spiruharetgorj.ro
web-site: www.spiruharetgorj.ro
Echipa de conducere:
Director: prof. Dr. GHEORGHE GORUN
Director adj.: prof. CARMEN COSMULESCU
Director adj.: prof. MIRELA BIVOLARU
Director adj. educativ: prof. GABRIELA CRUDU
Contabil şef: economist ANCUŢA ARSENIE

Oferta educaţională pentru anul şcolar 2010- 2011

I. Învăţământ primar: 2 clase I
II. Învăţământ gimnazial: 2 clase a V-a
III. Învăţământ liceal:
1. Filieră teoretică, profil uman
Specializările:

  • Filologie – lb. Lit. română – 30 locuri
  • Filologie- lb. Engleză intensiv – 30 locuri
  • Filologie – lb. Franceză bilingv – 30 locuri
  • Ştiinţe sociale – 30 locuri

Condiţii: la specializările engleză intensiv şi franceză bilingv se susţine un test (scris şi oral) la limbile respective.
2. Filieră teoretică, profil real
Specializările:

  • Matematică- informatică engleză bilingv – 30 locuri
  • Matematică – informatică intensiv – 30 locuri
  • Ştiinţele naturii – 30 locuri

Condiţii: la specializarea matematică – informatică engleză bilingv se suţine un test (scris şi oral) la limba engleză.
3. Filieră vocaţională, profil pedagogic
Specializarea:

  • Învăţători – educatori – 30 locuri

Condiţii: se susţine un test de aptitudini fizice, artistice, muzicale şi interviu.

Curriculum la decizia şcolii
Elevii de la Spiru Haret au la dispoziţie 182 de discipline opţionale. Oferta e propusă de comisiile metodice, avizată de consiliul profesoral şi pusă la dispoziţia elevilor şi părinţilor, pentru ca aceştia să aleagă disciplinele opţionale pe care doresc să le aibă la clasă. Acest sistem funcţionează în Spiru Haret din anul 1999, dovedind o strânsă colaborare între Consiliul elevilor, Consiliul părinţilor şi Consiliul de administraţie al Colegiului. De altfel, colaborarea celor trei entităţi este foarte strânsă în toate domeniile de activitate.

Cele mai solicitate discipline opţionale:
Elemente de vocabular şi fonetică
Elemente de morfologie
Elemente de sintaxă

Cele mai bune programe de consiliere psihopedagogică

Literatură universală
Retorică
Elemente de gramatică engleză
Tehnici de redactare în limba franceză
Tehnici de redactare în limba română
Tehnici de redactare în limba engleză
Cultură şi civilizaţie britanică
Cultură şi civilizaţie franceză
Istoria comunismului românesc
Mari istorici şi operele lor
Probleme controversate în Istoria Românilor
Viaţă cotidiană şi mentalităţi
Istoria integrării europene
Istoria religiilor
Istoria creştinismului
Istoria Colegiului Spiru Haret Târgu Jiu
Drepturile omului
Elemente de drept
Geopolitica
Geomorfologia României
Strategii de comunicare eficientă
Matematică distractivă
Chimia vitaminelor
Stil de viaţă şi sănătate
Limbajul  C#
HTML
Volei

Şcoală europeană
Colegiul Naţional „Spiru Haret” este declarat, pentru a doua oară, Şcoală Europeană, prima dată în 2007 şi acum, din nou, în 2010. Această calitate a fost dobândită ca urmare a mai multor factori: oferta educaţională, specializările, disciplinele curriculare la decizia şcolii, planul de învăţământ, rezultatele obţinute de elevi şi parteneriatele europene. La acest ultim capitol, care este obbligatoriu pentru dobândirea calităţii de Şcoală Europeană, meritul absolut aparţine profesoarei Carmen Cosmulescu, director adjunct al instituţiei, căreia îi aparţin concepţia şi documentarea proiectelor care au dus la aceste parteneriate.
Ca un rezultat al acestor activităţi, anul trecut, pe 9 mai, o delegaţie de la Spiru Haret, formată din 30 de elevi şi 6 profesori au fost invitaţi la Parlamentul European, cu ocazia Zilei Europei,  Mădălina Duţuleasa, actualul lider al Consiliului Elevilor, prezentând şcoala parlamentarilor europeni.

Liceu prestigios
Recunoaşterea Colegiului Naţional „Spiru Haret” drept un liceu prestigios este certificată de sondajul realizat de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică în rândul absolvenţilor claselor a VIII-a din Gorj: „Pentru a III-a oară, consecutiv,  suntem pe locul I în opţiunile clasei a VIII-a, anul acesta cu 21% din opţiuni, la distanţă mare de următoarele clasate (14%, 11%, 7%) Eu consider că toţi părinţii şi-ar dori să dea copiii la Spiru Haret, dar unii cedează şi aleg alte licee. Iar criteriile care fac şcoala noastră atractivă sunt: cel mai plăcut ambient, siguranţa elevilor superioară altor şcoli, posibilitatea elevilor de a face performanţă, ţinuta distictivă, parteneriatul educaţional cu părinţii şi controlul accesului în şcoală. Iar o parte dintre aceste condiţii pe care le putem îndeplini se datorează unei deosebite colaborări pe care o avem cu primarul municipiului Târgu Jiu, dl. Florin Cârciumaru  şi cu Consiliul Local” (prof. dr. Gheorghe Gorun, director Colegiul Naţional „Spiru Haret”)

Domenii de excelenţă
La „Spiru Haret” există mai multe domenii de excelenţă:
Rezultate deosebite la olimpiadele şcolare, la majoritatea disciplinelor: cea mai mare performanţă fiind atinsă la Limba şi Literatura Română, la care an de an câţiva elevi de la Spiru Haret participă la faza naţională. Cei mai performanţi profesori sunt Eugen Velican şi Florica Ciontescu, cărora, în ultimii ani li s-au alăturat mai tinerii colegi Gretuţa Ştefănescu, Luminiţa Dima, Georgeta Popescu şi Corina Lărgeanu. Iar cel mai prestigios premiu la Limba şi Literatura Română a fost locul II la olimpiada internaţională, în 2010, obţinut de eleva Delia Haimana, pregătită de profesor Gretuţa Ştefănescu.
Cele mai bune programe de consiliere psihopedagogică, cel mai bun consilier, cel mai bun profesor
Cea mai bună colaborare cu Consiliul Părinţilor. O dată pe an, în toamnă, are loc  maraton, în cadrul căruia părinţii, pe ani, părinţii se întâlnesc cu conducerea şcolii, care le face un raport legat de activitatea anului precedent şi le face propuneri pentru activităţile anului următor.
Consiliul reprezentativ al elevilor, reprezentat până anul trecut de eleva Alexandra Mănescu (care a absolvit şcoala şi a plecat la facultate) iar în prezent de Mădălina Duţulescu participă activ la deciziile luate la nivelul şcolii
Corala AD ASTRA, a cărei inovaţie aparţine profesorului Laurenţiu Popescu
Activitatea sportivă (performanţe la şah şi atletism)
Activitatea teatrală- şcoala a primit de două ori marele premiu, o dată premiul I şi o dată premiul II  la concursul Stanciovici Brănişteanu
Pregătirea profesională a cadrelor didactice: 70% au grdul didactic I, 4 profesori au doctoratul, foarte mulţi profesori scriu studii, cărţi, sau participă la simpozioane naţionale şi internaţionale.
Organizarea simpozionului naţional „Educaţia religioasă înb contextul globalizării şi al predării interdisciplinare”, aflat la ediţia a II-a, profesor Felicia Păunescu

Scurt istoric
Istoria Colegiului Naţional „Spiru Haret” se leagă de începuturile învăţământului public în judeţul Gorj (1832).
În 2007 am sărbătorit 175 de ani de existenţă.
Principala menire a şcolii a fost pregătirea învăţătorilor pentru şcolile săteşti.
În 1923 s-a construit actualul local, iar şcoala a fost inaugurată în 1925.
Ulterior s-a construit Amfiteatrul Colegiului.
Din 1932 Şcoala Normală s-a numit „Spiru Haret”.
În 1990 s-a reînfiinţat profilul iniţial, cel pedagogic, iar în 1999 s-a transformat în Colegiul Naţional „Spiru Haret” Târgu Jiu.
În iunie 2010 a fost sfinţită Capela Colegiului.

One Comment on “Colegiul Naţional Spiru Haret”

  1. Intr-adevar, este un colegiu extraordinar. Desi am terminat acum 11 ani, experienta acolo m-a marcat pe viata (in mod pozitiv). Domnii profesori sunt un adevarat model de profesionalism. Si acum, Fosta eleva, se gandeste cu placere la orele Domnului Profesor E. Velican. Daca as putea, cu incredere mi-as duce acolo copiii sa invete, sa traiasca, sa se distreze – sa devina oameni. Mi-e tare dor de aceasta scoala, mi-e si mai dor de cativa profesori, oameni minunati, dedicati meseriei si muncii cu elevii: E. Velican, D. Crudu, Stefanescu….

Comments are closed.