Centenarul României Mari începe cu pretențiile de autonomie ale maghiarilor

România și-a propus să marcheze prin ample manifestări și fapte anul împlinirii celor 100 de ani de la crearea statului național unitar. Centenarul este sabotat de minoritatea maghiară care în 8 ianuarie 2018 a reunit liderii celor trei partide ale etniei-UDMR, PCM și PPMT-pentru a da o rezoluție comună în care se cere autonomia așa-numitului Ținutului Secuiesc. În timp ce clasa politică românească este împărțită de lupta între primii oameni din stat, maghiarii-cu sprijinul Ungariei-pun sub semnul întrebării marea realizare a poporului român de la 1918.

Partidele etnice maghiare, care funcționează în România europeană aproape la limita legii, au semnat în aceste zile un document în care cer autonomia teritorială pentru zona așa-numită secuiască. UDMR, PCM și PPMT susțin că  „autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc trebuie să se concretizeze ca o regiune autonomă în limitele sale istorice”, iar statutul limbii maghiare în regiune să fie egal cu cel al limbii române.

Ungaria și Rusia, coșmarul românesc

Cei care credeau că apartenența României la structurile europene ne asigură în totalitate securitatea, ar putea să se înșele după ”jocurile” făcute de Ungaria, cel mai mare aliat al Rusiei din Uniunea Europeană. Revista ”Historia” a venit cu o informație halucinantă pentru români, guvernul Ungariei, stat aliat NATO și membru UE, are, de câțiva ani, un înalt reprezentant pentru autonomia teritorială a minorității maghiare, funcție ocupată de Katalin Szili, un cunoscut om politic ungar, fost președinte al Parlamentului ungar.

Niște partide etnice, profund neconstituționale, au adoptat o declarație comună care statuează autonomia teritorială ca program politic, un gest la fel de neconstituțional. Interesant este ales momentul, reuniunea maghiară de la Cluj Napoca s-a făcut la începutul anului când România aniversează Centenarul Marii Uniri. Nu îți trebuie prea multă imaginație ca să realizezi că Ungaria, prin organizațiile pe care le finanțează cu zeci de milioane de euro pe an, vrea să saboteze, pe cât posibil, manifestările Centenarului.

De fapt, nu ai cum să spui că Ungaria nu este implicată, coordonatorul autonomiei teritoriale de la Budapesta vede această politică centrată pe granițele etnice, mai exact coordonează procesul automist din țările limitrofe vecinului nostru de la apus. Astfel, 2 state membre NATO-România și Slovacia-și unul care bătea la aceste porți înainte de ”hăcuirea” rusească sunt la mâna Ungariei și, cel mai probabil, Rusiei.

De ce nu reacționează nici Uniunea Europeană și nici americanii la campaniile anticonstituționale pe seama autonomiei teritoriale duse de Ungaria și Viktor Orban? Inclusiv, oficializarea cu înaltul funcționar pe problematica autonomiei era suficientă pentru o intervenție hotărâtă a Europei democratice dar acest lucru nu se întâmplă iar clasa politică românească, în ansamblul ei, pare că se teme de anumite gesturi care nu ar însemna decât respectarea legii.

 

Dictatul Budapestei

Dacă concepțiile autonomiste au fost promovate până acum în mod distinct și cu mijloace și programe diferite, cu moderație sau prin declarații belicoase de formațiunile politice maghiare din România, acum avem o ”unificare” la dictatul Budapestei, de unde vin banii. Moderații din UDMR și-au dat mâna cu radicalii din celelalte partide pentru că au venit banii,  Budapesta a alocat 100 milioane de euro pentru organizațiile și bisericile maghiare din România, cel mai probabil pentru a-și securiza voturile la alegerile generale din aprilie 2018.

România va trebui să gestioneze cu atenție problema autonomiei maghiare pe criterii etnice, politicieni și autorități să nu uite de interesul național și de faptul că strămoșii ne-au lăsat o țară pe care nu o putem negocia sau pierde în jocul politic internațional.