La doar jumătate de an după alegerile locale intermediare de la Târgu-Jiu, există în spațiu public o dilemă dacă nu ar fi bine un referendum pentru dizolvarea Consiliului Municipal și alegeri pentru acest for de conducere. Dacă o asemenea propunere ar deveni realitate, practic tot anul 2018 l-am pierde cu alegeri iar finalitatea, pentru că orice demers are un scop, ar trebui să fie câștigarea majorității la Târgu-Jiu de către liberali. Nu o să mai invoc faptul că suntem prea săraci pentru cel puțin două noi scrutinuri electorale ci o altă realitate, PNL-ul și dacă ar câștiga nu ar mai avea timpul necesar să își pună în practică un program care să conteze pentru târgujieni.
Cei care au venit cu propunerea, adepții unei alte configurații politice a Consiliului Municipal, par să ignore niște constante care s-ar putea să nu se mai alinieze norocos în acest an. Marcel Romanescu a adunat mai multe voturi decât bazinul electoral liberal și a beneficiat, mai mult ca sigur, de votul negativ al târgujienilor la adresa administrației PSD. La momentul alegerilor, inclusiv retrogradarea Pandurilor din Liga I s-a adăugat ca o ”piatră de moară” de gâtul candidatului social-democrat. Dar lucrurile au mai evoluat și cel puțin în privința fotbalului lucrurile s-au înrăutățit și mai mult, Municipiul riscă să rămână fără acest sport dar cu un stadion care va mai costa mulți bani pentru amenajări exterioare și întreținere. Dar cum spuneam, dacă PSD-ul nu a avut mobilizare în 2017, în 2018 lucrurile se vor schimba iar sondajele nu arată prea bine pentru cei care vor o nouă configurație a Consiliului Municipal. Unde mai punem faptul că PSD-ul va face acum ”întinerirea” pe bune, cel mai probabil vom avea un candidat din generația tânără care și-ar face doar încălzirea cu acest prilej.
Din păcate pentru el, Marcel Romanescu nu poate invoca convingător că a fost blocat în opera sa administrativă de Majoritatea din Consiliul Local. Ba, s-ar putea, ca aleșii locali-alții decât cei liberali-să-l fi salvat pe primarul în funcție de un dosar la DNA pe speța achiziției terenului din preajma Școlii ”Ștefulescu”. Dacă lucrurile stau cum am văzut noi în documente, toți cei care ar fi decis achiziția trebuiau deferiți Justiției. Cel de-al doilea blocaj, anterior primului, a fost pe funcția de manager public dar și aici avem o altă problemă, propunerea edilului se face doar pentru a pasa responsabilitatea semnării contractelor. În ambele situații, primarul a avut noroc că PSD-ul a comunicat prost, altfel această discuție nu ar mai fi fost nici teoretică acum. Este foarte adevărat că o echipă de consilieri mai bună l-ar fi scutit pe primarul Romanescu de multe alte probleme dar lucrurile se pot corecta în perioada următoare.
Lupta pentru Târgu-Jiu nu este tranșată, 2020 este încă un orizont îndepărtat. E timpul, și s-au văzut semne, unei colaborări pentru binele orașului și nu pentru bunăstarea unor firme cu patronat de partid, probabil motivul actualelor nemulțumiri. Cine nu înțelege asta nu merită poziția pe care o ocupă.