Casa Memorială „Tudor Vladimirescu” își așteaptă vizitatorii

Loading

Situată într-o zonă ce oferă o perspectivă aparte asupra satului Vladimir, casa memorială „Tudor Vladimirescu” este un reper important pe harta turistică a Gorjului pentru cei ce cunosc şi apreciază istoria naţională.

tudor-vladimirescu-casa-memoriala
Casa lui Tudor Vladimirescu supravietuieste trecerii timpului si poate fi vizitată si în prezent

Elemente de arhitectură
Arhitectura sa este specifică locuinţelor ţărăneşti realizate din bârne de lemn şi acoperite cu şindrilă. Casa are două încăperi: o cameră cu sobă şi un pat de scândură şi o încăpere cu vatră de foc şi horn unde se prepara hrana şi se servea masa. În cele două încăperi sunt expuse elemente de mobilier, iar pe pereţi sunt expuse fotografii, hărţi şi scurte prezentări ce ilustrează personalitatea conducătorului revoluţiei de la 1821.
O notă aparte este dată de către pridvorul ce prezintă o serie de stâlpi ornaţi cu decoruri geometrice şi o scară exterioară de lemn.
Iniţiative de refacere a casei lui Tudor Vladimirescu
O primă iniţiativă pentru reconstrucţia casei lui Tudor Vladimirescu din Vladimir a fost enunţată pentru prima dată în anul 1920, în preajma aniversării a 100 de ani de la declanşarea revoluţiei condusă de către acesta. Aceasta este enunţată într-o serie de apeluri adresate primăriei Tg-Jiu de către preşedintele băncii populare „Staicu Bengescu”. Această intenţie nu s-a putut însă concretiza.
Iniţiativa a fost reluată de către Arethia Tătărescu, după alegerea în funcţia de preşedintă a filialei Gorj a Ligii Femeilor Române. În acest sens, ea a vizitat satul Vladimir împreună cu soţul său, Gheorghe Tătărescu, prim ministru al României la acea dată.
Astfel, casa lui Tudor Vladimirescu a fost reconstruită după planurile arhitectului Iulius Doppelreiter, fiind transformată, din 1932, în casă memorială.

Obiectiv al Muzeului Judeţean Gorj
În perioada 1966-1989 casa memorială „Tudor Vladimirescu” din Vladimir s-a aflat în administrarea Muzeului Judeţean Gorj.
În 1971 a fost amplasat în curtea casei memoriale un bust al lui Tudor Vladimirescu realizat de către sculptorul gorjean Vasile Blendea.
Cu puţin timp înainte de evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, casa memorială „Tudor Vladimirescu” a fost restaurată.
După revoluţia din decembrie 1989, pentru scurt timp, casa a fost administrată de către primăria comunei Vladimir, revenind, ulterior, în administrarea Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”.

O vizită în casa „craiului Tudoruţ”
Un eveniment deosebit l-a constituit vizita realizată la casa memorială „Tudor Vladimirescu” din Vladimir, sâmbătă, 28 august 2010, de către un numeros grup de cadre militare în rezervă şi retragere din Cluj-Napoca.
Cu acest prilej s-a realizat şi o evocare a personalităţii lui Tudor Vladimirescu la care au participat şi localnici, precum şi domnul primar al comunei Vladimir, Aurel Vladimirescu-Băcanu.