Două ONG-uri au obținut în instanță anularea acordului de mediu eliberat de Agenția de Protecția Mediului Gorj pentru defrișarea a 130 de hectare de pădure pentru extinderea Carierei Pinoasa. Motivarea a fost aceea că documentația nu a fost întocmită corect, fiind dat acord de mediu doar pentru defrișare, nu și pentru exploatarea în sine.
Tribunalul București a admis cererea depusă de ONG-urile Bankwatch România și Greenpeace România, prin care era contestat acordul de mediu dat de Agenția de Protecția Mediului Gorj pentru defrișarea celor 130 de hectare de pădure. Motivația a fost aceea că acordul s-a dat pentru defrișare, nu și pentru exploatarea minieră în sine care are un impact asupra mediului mult mai mare decât defrișarea în sine. Potrivit reprezentanților ONG-urilor, extinderea carierei nu este evaluată, nu s-au prevăzut măsuri de compensare a defrișărilor și nu au fost analizate efectele cumulative ale acestei defrișări cu celelalte care se fac pentru extinderea celorlalte cariere din Bazinul Crabonifer Rovinari.
Pe lângă impactul asupra mediului, ONG-urile au invocat și impactul asupra sănătății populației precum și impactul social, mai multe case din zonă fiind demolate în jurul carierelor de cărbune al Complexului Energetic Oltenia, de-a lungul timpului și familiile din ele strămutate.
În principiu, ONG-urile au dreptate să se îngrijească de mediu și de soartea oamenilor care locuiesc în zonele carierelor, dar pe de altă parte, locurile de muncă din Gorj depind, în mare parte, de continuarea activității de exploatare a cărbunelui și de producerea de energie în termocentrale. Asta nu scuză, însă, pe nimeni să nu respecte legislația, pentru a se angaja să refacă zonele afectate de exploatările miniere.
Complexul Energetic Oltenia si Agenția pentru Protecția Mediului Gorj pot contesta decizia instanței în termen de cincisprezece zile de la comunicare.