Canalizarea fantomă de la Ţicleni

Loading

Deşi nici 10% dintre locuitorii Ţicleniului care au apă curentă nu au canalizare, staţia de epurare din centrul oraşului nu are nici o şansă să fie pusă în funcţiune, pentru că autoritatea publică locală a pus la dispoziţie pentru construirea ei un teren impropriu. Oricum, există reclamaţii că aceasta nu ar fi trebuit să fie construită în centrul oraşului, pentru că ar degaja mirosuri de nesuportat, dar adevăratul motiv este acela că a fost amplasată într-un teren declarat parc în Monitorul Oficial, iar legislaţia în vigoare spune că parcurile nu se pot desfiinţa.

Staţia de epurare din Ţicleni aşteaptă schimbarea legislaţiei, să poată fi construită
Staţia de epurare din Ţicleni aşteaptă schimbarea legislaţiei, să poată fi construită

În timp ce ţiclenarii privesc cu speranţă la panoul de prezentare al lucrării, potrivit căruia termenul de execuţie al lucrării „Staţii de epurare în oraşele Târgu Cărbuneşti şi Ţicleni”  este 15.09.2011, adevărul e altul. Potrivit directorului Ion Popescu, de la APAREGIO, nu s-a putut lucra decât la pavilionul administrativ, pentru că staţia de epurare e proiectată să fie amplasată într-un teren pentru care Guvernul nu vrea să dea avizele.
Primarul oraşului Ţicleni, Ion Ungureanu, spune că nu a reuşit să înduplece fostul Guvern să aprobe construirea staţiei, deşi avea aceeaşi culoare politică cu el, adică portocalie: „Am făcut la drumuri la Bucureşti de m-am săturat. Nu se poate face nimic din păcate. Întrebaţi-l pe Mazilu, de ce a dat terenul acesta, că el era primar atunci!”
Fostul primar, Constantin Mazilu, spune că el tocmai plecase la Direcţia Sanitar Veterinară Gorj, în noiembrie 2007, în locul său rămânând pe funcţia de primar viceprimarul Constantin Ţârcă. Acesta, la rândul său, dă vina pe consultant: „Riscam să pierdem finanţarea, era singurul teren pe care-l puteam pune la dispoziţie, fosta fosă septică a vechii canalizări, iar consultanţii au spus că e în regulă. N-aveam de unde să ştiu că nu va aproba ministerul.”
Rămâne, totuşi, un semn de întrebare, pentru că fostul viceprimar spune că doar jumătate din suprafaţa terenului îngrădit acum pentru lucrare ar fi fost aprobată de Consiliul Local din vremea sa.
Cei trei edili şi foşti edili candidează acum pentru funcţia de primar şi, cu siguranţă, fiecare dintre ei speră, dacă vor câştiga, să rezolve problema canalizării din Ţicleni.