Bilanț pozitiv în învățământul gorjean pentru anul școlar trecut

Loading

Inspectoratul Școlar Județean Gorj a organizat miercuri, 11 octombrie 2017, o ședință de bilanț pentru anul școlar trecut și de creionare a obiectivelor pentru anul școlar în derulare. Dacă la capitolul pozitiv pot fi citate rezultatele școlare foarte bune, liniștea și siguranța elevilor în școli, implicarea școlilor în tot mai multe sectoare sociale și judiciare-bunăoară școlile sunt obligate de lege să accepte munca în folosul comunității a diverșilor condamnați penal-există și multe nerealizări cum ar fi punctul  legat de salarizare sau de existența a zeci de școli fără autorizație ISU. Inspectoratul Școlar Județean Gorj nu a lămurit în ce bază legală a sistat plata salariilor în anumite școli unde se acorda sporul de condiții vătămătoare și nici cum se face că acum sunt școli care au acest spor salarial iar altele care nu îl mai acordă, în aceleași condiții legale.

Amfiteatrul de la Colegiul Național ”Spiru Haret” Tg Jiu a găzduit miercuri, 11 septembrie 2017,  ședința de analiză a activității desfășurate în învățământul preuniversitar din județul Gorj, în anul școlar 2016-2017. Au fost invitați la ședință și au participat prefectul județului Gorj,  Ciprian-Adrian Florescu, reprezentanți ai  Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Lt.col.Dumitru Petrescu” , Inspectoratului Județean de Jandarmi , Inspectoratului Județean de Poliție precum și ai Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalului Gorj. De fapt, de aceste instituții a depins în mare măsură și va depinde și în continuare liniștea și siguranța din școli.

Pe ordinea de zi s-au aflat:  Starea învățământului gorjean în anul școlar 2016-2017 – inspector școlar general prof. Ion IȘFAN; Planul managerial al ISJ Gorj pentru anul școlar 2017-2018 – inspector școlar general adjunct prof. Daniel MOCIOI;Planul unic de monitorizare și control al ISJ Gorj pentru anul școlar 2017-2018; Comunicări ale inspectorilor școlari; Intervenții ale invitaților ș.a. Dintre invitați, reprezentanții ISU au anunțat că la acest moment există 61 de spații școlare care trebuiau să aibă autorizație ISU și acest lucru nu se întâmplă, legea stabilind niște penalități financiare importante pentru cei care nu se încadrează în normative.

O parte din reuniunea directorilor de școli a fost dedicată prelucrării legislației privind executarea pedepselor de tip ”muncă în folosul comunității” de către reprezentanții Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Gorj. Condamnații penal la ”muncă în folosul comunității” pot să își desfășoare activitatea în incinta școlilor, legea sancționând dur pe directorii de instituții școlare care s-ar opune acestui lucru și nu vor face monitorizarea celor pedepsiți pe durata prestării activității. Se remarcă totuși că școlile primesc tot mai multe sarcini colaterale educației sau total în afara obligațiilor legale, personalul fiind insuficient și complet nepregătit pentru asemenea sarcini.

Ședința nu a lămurit problema sporului de condiții vătămătoare care se acordă acum doar în anumite școli dintre cele care îl aveau anterior, conflictul apărut în această speță rămânând fără soluționare. În continuare,  ISJ Gorj refuză să își asume un document scris privind sistarea sporului respectiv, MEN nu a luat nici o măsură în această direcție iar în școli lucrurile sunt mai neclare decât în lunile precedente. Inspectorul școlar general Ion Ișfan a dat asigurări că sunt asigurați banii de salarii până la sfârșitul anului și acestea se vor încasa la timp, ”mărul discordiei” rămânând același nefericit spor.