Bani și directori noi în învățământul gorjean

Începutul lunii septembrie aduce multe schimbări în învăţământul gorjean. Cele mai importante se referă la restrângerea organigramei  Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, schimbarea unui număr important de directori de şcoli dar şi investiţii guvernamentale de circa 4 500 000 lei în şcolile cu lucrări neplătite. Pe de altă parte, ministrul Educaţiei a trimis deja indicaţii în teritoriu pentru finalizarea rapidă a încadrărilor şi orarului de funcţionare până în 9 septembrie, din 13 septembrie 2010 urmând să se facă ore efectiv.

Inspectorul scolar general, Justin Paralescu, a făcut schimbări in învătământul gorjean la acest început de an scolar
Inspectorul scolar general, Justin Paralescu, a făcut schimbări in învătământul gorjean la acest început de an scolar

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat săptămâna trecută că a  cerut inspectorilor şcolari generali ca până în 9 septembrie să existe toate orarele pregătite, astfel încât încă din prima zi de şcoală să se facă şcoală, principalul mesaj pe care sistemul şi reţeaua pot să-l dea, pentru recredibilizarea învăţământului românesc, este seriozitatea, rigoarea şi normalitatea. Aşa cum ne declara prof. Justin Paralescu, inspectorul şcolar general al judeţului Gorj, majoritatea şcolilor din judeţul nostru au sau vor avea autorizaţie sanitară la începutul anului şcolar. Aşa cum s-a anunţat,  Ministerul Educaţiei va aloca peste o sută de milioane de lei în renovarea şcolilor, în special lucrări începute în anii anteriori. În Gorj se aşteaptă 4 500 000 de lei, la cest moment existând un necesar mult mai mare, ca în toată ţara de altfel.

Restructurare la I.S.J. Gorj şi schimbări de directori
Începând cu 1 septembrie 2010 Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj îşi restrânge organigrama. Cea mai spectaculoasă modificare se referă la reducerea unui post de inspector şcolar general adjunct. Conducerea acestei instituţii va fi asigurată de profesorii Justin Paralescu – inspector şcolar general şi Gheorghe Mitescu-inspector şcolar general adjunct. Totalul normelor care dispar la I.S.J. Gorj este de 6,5. Există două plecări din I.S.J.Gorj la nivelul inspectorilor şcolari,  a lui Theodor Tătaru şi a Loredanei Diaconescu, ambii se vor  reîntoarce la catedră. Sarcinile inspectorului de educaţie fizică vor fi preluate de către inspectorul şcolar Ion Todea iar învăţământul preşcolar de profesoara Doina Marica.  Există mai mulţi inspectori care vor rămâne cu doar o jumătate de normă la nivelul I.S.J. Gorj iar alţii care vor prelua noi sarcini sau a căror posturi şi-au schimbat titulatura.
Începând cu 1 septembrie 2010 se schimbă o serie de directori de şcoli. Seria de schimbări vizează localităţile Drăguţeşti, Bărbăteşti, Cîlnic, Leleşti, Polovragi, Teleşti, Motru ş.a. La nivelul municipiului Târgu-Jiu mai mulţi directori de şcoli se schimbă după ce foştilor directori nu li s-au reînnoit mandatele. Cele mai importante schimbări au loc la Grupul Şcolar Bârseşti, unde Gheorghe Bucălae este înlocuit de Maria Dabelea, la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Gabriela Angheloiu a predat ştafeta Marcelei Mrejeru iar Grupul Şcolar Auto „Traian Vuia” are noi directori adjuncţi, Codruţa Pătraşcu şi Gabriel Amza.

Despre noul an şcolar
Elevii vor  începe cursurile noului şcolar pe 13 septembrie.  În perioada 1 – 7 noiembrie 2010, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Ceilalţi vor intra în vacanţă abia pe 22 decembrie 2010, urmând a se întoarce la şcoală pe 5 ianuarie 2011. Cursurile se vor desfăşura  până pe 28 ianuarie, iar în perioada 29 ianuarie -6 februarie, elevii se vor afla în vacanţa intersemestrială. Semestrul al doilea va începe pe 7 februarie  şi se va desfăşura până la 17 iunie 2011.
Tezele de pe semestrul I al anului şcolar 2010-2011 se susţin, de regulă, până la data de 17 decembrie 2010, iar cele de pe semestrul  II până la data de 20 mai 2011.