Bâlciul de Sfânta Maria Mare, prilej de sărbătoare și de bilanț, la Plopșoru

Loading

După doi ani în care, din cauza pandemiei de Covid 19, bâlciul de Sfânta Maria Mare de la Plopșoru nu s-a mai ținut, sărbătoarea a revenit în forță în 2022. Cu această ocazie, autoritatea publică locală face și un bilanț al realizărilor. Primarul Petre Grigorie are, pentru locuitorii comunei, o veste importantă: Plopșoru este una dintre cele două localități gorjene cărora li s-a aprobat introducerea alimentării cu gaze naturale prin programul Anghel Saligny. Gazele vor fi aduse din Turburea, rețeaua urmând să treacă pe sub râul Gilort, peste trei dealuri și trei văi.

Prioritățile actuale: drumuri, canalizare, gaze

Primăria Plopșoru are un program de investiții foarte bogat, în acești ani, toate proiectele importante fiind realizate cu fonduri externe sau guvernamentale.

„Avem foarte multe realizări la comuna Plopșoru. Avem investiții în derulare, modernizare drumuri, asfaltare în satele Olari, Plopșoru, Sărdănești și Văleni, am terminat sistemul de canalizare în Olari, Plopșoru, Sărdănești, Văleni și urmează racordarea gospodăriilor.

Avem câștigate trei mari proiecte pe programul național Anghel Saligny, în satele Izvoarele, Broșteni, Cursaru, Broștenii de Sus o asfaltare și un sistem de canalizare tot în aceleași sate. Avem, de asemenea, unul dintre cele mai mari proiecte de introducere a gazelor naturale. Au fost câștigătoare două proiecte în Gorj, dintre care unul este la Plopșoru și are o valoare a investiției foarte mare, întrucât racordul la stația de gaze se face din comuna Turburea, satul Șipot. Este o investiție foarte dificilă, pentru că trebuie să trecem trei dealuri și trei văi, prin comuna Brănești și Turburea, inclusiv pe sub râul Gilort. Vom face această investiție, pentru că avem finanțarea aprobată și urmează să facem toate completările de documente pentru obținerea contractului.

De asemenea, intenționăm, în viitor, să construim inclusiv sisteme de irigații, despre care am mai vorbit și, dacă le lansează AFIR-ul, prin programul pe care îl deschide în toamnă.

Avem în plan modernizarea drumului comunal DC48 Plopșoru – Piscuri, care a fost asfaltat prin programul SAPARD, acum 20 de ani și trebuie neapărat reabilitat. Sunt fonduri atrase, prin programe guvernamentale. Mai greu este cu cofinanțarea, dar sper că, cu ajutorul lui Dumnezeu, a Guvernului și a Consiliului Județean, să ne descurcăm.” a declarat pentru Vertical Petre Grigorie, primarul comunei Plopșoru.

Sportul și cultele, în atenția autorităților

Pe lângă marile proiecte de infrasctructură, autoritățile locale din Plopșoru se apleacă și asupra altor domenii de care localnicii sunt interesați, cum sunt sportul și cultele.

„Avem în plan să ajungem să avem patru terenuri sintetice pentru tinerii din comuna Plopșoru și pentru elevii din comună, să-și desfășoare activitățile sportive și să se dezvolte cum trebuie, să facă sporturi de performanță, în viitor, să lansăm și noi tineri din comună în sporturile mari. Avem unul construit în satul Izvoarele, avem unul început în satul Piscuri, urmează satul Olari și satul Văleni.

Dorim să construim o bisericuță în Dealul Curmătura, pentru cetățenii din satul Deleni și pe care sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să o realizăm și vom vedea ce vom mai face în viitor, pentru că nu poți nici să te întinzi prea mult, că nu ai cofinanțare, ne întindem cât ne ține pătura.” a mai spus primarul comunei Plopșoru. Acesta are și o urare pentru toți concetățenii săi, cu ocazia sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”:

„Le urez tuturor locuitorilor din comuna Plopșoru să aibă parte de o sărbătoare fericită și de multă sănătate și fericire în familiile lor.” (Grigorie Petre – primar comuna Plopșoru)