BACALAUREAT: Liceenii gorjeni stau mai bine ca în 2011 la promovabilitate

Loading

Examenul de Bacalaureat s-a terminat, asta înainte de contestaţii, cu un procent de promovabilitate de 46,29% care ne plasează peste media pe ţară. Dacă în cazul Colegiilor Naţionale „Ecaterina Teodoroiu” şi „Tudor Vladimirescu” rezultatele bune erau aşteptate ca în fiecare an, Grupul Şcolar din Tismana se plasează pe un nedorit loc ultim, cumva în nota de anul precedent. Se vorbeşte iar de programe speciale de pregătire dar şi de dispariţia unor şcoli care nu-şi justifică existenţa.

Rezultatele Bacalaureatului au fost modeste de vreme ce mai mult de jumătate dintre elevi au picat probele
Rezultatele Bacalaureatului au fost modeste de vreme ce mai mult de jumătate dintre elevi au picat probele

Cel puţin la nivel naţional, examenul de Bacalaureat a fost un nou fiasco, peste jumătate dintre elevi nereuşind să-l promoveze. În acest an a fost o mare presiune pe elevi, profesori şi părinţi deoarece mediile obţinute contează pentru ultima dată la examenul de admitere în facultate. În Gorj nu au existat probleme deosebite, doar câţiva elevi eliminaţi, lucru ce denotă buna organizare dar, poate, şi o dexteritate a elevilor mai mare ca să nu fie prinşi de profesori, ne bazăm aici afirmaţia pe comentariile postate pe Internet.

Extremele Bacalaureatului gorjean
Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj înainte de rezolvarea celor peste 1000 de contestaţii,  topul celor mai bune licee este următorul: 1. Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu-99 %; 2. Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu-95%; 3. Colegiul Naţional „Spiru Haret” Târgu Jiu .Colegiul Naţional „Tudor Arghezi” Târgu-Cărbuneşti-93%. Urmează în acest clasament, la fel ca anul trecut Colegiul Naţional „Tudor Arghezi” Tg-Cărbuneşti, Colegiul Naţional „George Coşbuc” Motru, Liceul Teoretic Novaci, Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” Târgu Jiu, Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, Liceul cu Program Sportiv Târgu Jiu,  Liceul Teologic Târgu Jiu şi  Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” Târgu Jiu.
Anul acesta, clasamentul codaşilor este condus  cu autoritate de Grupul Şcolar din Tismana care a reuşit contraperformanţa să  aibă doar trei promovaţi din 67 la  ultimul examen naţional. Cu rezultate nesatisfăcătoare avem şi alte licee, în special din afara oraşului, cum ar fi GSI Peştişani.

Mulţumiţi şi nu prea
Profesorul Ion Işfan, preşedintele Comisiei de Organizare Bacalaureat de la nivelul judeţului Gorj, ne spunea că partea bună a acestor rezultate este doar că au crescut cu 11 % faţă de anul trecut. Altfel trebuie luate măsuri pentru că în unele cazuri chiar au fost foarte proaste, analizele de la acele licee putând aduce demiteri de directori.
„Nu m-au mirat-spune Ion Işfan- rezultatele bune obţinute și în acest an la liceele de prestigiu din municipiul Târgu Jiu! Este vorba despre cele trei colegii și anume „Tudor Vladimirescu”, „Ecaterina Teodoroiu” și „Spiru Haret”. În aceste unități de învățământ au fost medii și aproape de 10, lucru ce demonstrează că efortul absolvenților de liceu a fost pe măsura notelor obținute. Liceul cu cele mai bune rezultate la Bacalaureat  este în  acest an, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”. Un singur elev nu a reușit să promoveze examenul pentru că a picat la matematică, dar am înţeles că a depus contestaţie”.
Despre rezultatele slabe, Ion Işfan spune că este de acord cu măsurile anunţate de ministrul Ecaterina Andronescu, acestea fiind potrivit celor apărute în presă: Crearea unei rețele de școli postliceale, în care accesul nu este condiționat de diploma de Bacalaureat; Calificarea tinerilor la locul de muncă; Convingerea unor angajatori să nu ”insiste” pe diploma de Bacalaureat; Organizarea unor cursuri de pregătire pentru sesiunea din toamnă, pentru care profesorii să fie chemați la școală în timpul concediului ş.a.

Bacalaureatul în cifre
Potrivit statisticilor, în 24 de judeţe, numărul celor care au promovat Bacalaureatul înainte de contestaţii a fost mai mare decât în 2011. Astfel, în Iaşi, rata de promovare a crescut cu 14,15%, iar  în Gorj cu 11,32%, în Timiş şi Alba cu 10,37%.
În 9 judeţe rata de promovare a scăzut în acest an faţă de 2011 cu procente cuprinse între 33,83 şi 11,87. Exemplificăm această situaţie cu elevii din judeţele  Harghita, Olt, Suceava, Vâlcea, Botoşani, Constanţa şi Bucureşti.