Începutul de an şcolar găseşte acest sector în judeţ sub semnul schimbării. Au dispărut 340 de posturi didactice şi 8,5 posturi la nivelul Inspectorului Şcolar Judeţean Gorj. Instituţia de conducere va avea 35,5 norme conform noii organigrame şi foarte mulţi inspectori noi care îşi vor ocupa posturile până la 14 septembrie 2009. Şcoala va începe normal după ce luna septembrie a adus schimbări şi la nivelul a circa 50 de directori care li s-a terminat mandatul sau au ieşit la pensie.
Cu bani mai puţini ca niciodată pentru funcţionarea sistemului, cu multe lucrări începute în şcoli şi rămase fără finanţare ca urmare a crizei economice, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean s-a văzut în situaţia de a gestiona această perioadă dificilă. Cei mai dificili paşi, adică noile organigrame, cu 340 de posturi mai puţin, sunt gata iar noua structură de organizare a ISJ este în curs de definitivare. Este un schimb de generaţii, mai mulţi inspectori cu state vechi în instituţie revenind la catedră după ce le-au încetat mandatele. Organigrama ISJ aprobată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării numără 35,5 norme şi va fi definitivată până la 14 septembrie 2009. Potrivit conducerii ISJ, unele posturi de inspector şcolar îşi schimbă forma, comasarea unora impunând o calificare multiplă a noilor ocupanţi. Nu a fost vorba de schimbări pe criteriul politic, foştii inspectori şcolari neavând o activitate cunoscută în domeniu.
Schimbări de directori de şcoli
Dacă în ultimele luni au fost schimbaţi câţiva directori de şcoli pe cazuri punctuale, indisciplină sau relaţii proaste cu primăriile de care aparţineau, începutul de septembrie s-a lăsat cu circa 50 de directori schimbaţi, majoritatea aflaţi la vârsta pensionării sau la sfârşitul mandatului. La nivelul Municipiului s-au înregistrat schimbări la conducerea unor licee: Grupul Şcolar Forestier, Colegiul Tehnic Nr 2 Tg-Jiu(fostul Grup Şcolar Materiale de Construcţii), Liceul cu Program Sportiv, Liceul Teologic şi Liceul de Muzică.
Alte schimbări s-au înregistrat la nivelul unor localităţi ca Motru, Câlnic, Baia de Fier, Roşia de Amaradia, Ţânţăreni ş.a.
Probleme cu autorizaţiile sanitare
Nici în acest an nu se va întâmpla ca toate şcolile să deţină autorizaţii de funcţionare. Dacă în unele şcoli încă se lucrează, altele nu îndeplinesc condiţiile minime de genul apei curente şi canalizării. Şi aici e o problemă, dacă localitatea nu are asemenea facilităţi pentru cetăţeni şi nu a primit bani în ultimii ani, e mai greu de la bugetele locale. La fel de adevărat este că rigiditatea inspectorilor sanitari impune intrare separată la şcolile mici pentru şcolari şi preşcolari, deşi poate e vorba de maximum 10 copii, investiţie pe care primăriile nu au făcut-o iar şcolile de tip Spiru Haret din satele Gorjului nici nu o permit decât cu costuri foarte mari.
Sunt probleme în Gorj în unele şcoli dar inspectorii sanitari sunt mai catolici decât Papa cu şcolile şi au orbul găinilor cu magazinele săteşti de alimentaţie publică, poate că ne aude conducerea ASP şi ia măsuri.
După estimările Sanepidului, circa o treime din şcolile Gorjului nu vor primi autorizaţie sanitară, adică mai bine de 200 de şcoli. Doar 40 dintre ele îşi pot corecta situaţia în perioada următoare prin lucrările începute.
Investiţiile, cuiul lui Pepelea
La acest moment, investiţiile din învăţământ stagnează datorită lipsei fondurilor de la Guvern. Există lucrări începute în mai multe şcoli, în 40 dintre ele existând şi şanse să se termine lucrările în acest an. Sunt însă şi lucrări care se vor întinde pe mai mult timp deoarece banii vin greu şi insuficienţi. Dacă campusurile de la Novaci şi Rovinari sunt deja o realitate, la Bârseşti şi Peştişani lucrările şi mai ales finanţarea se află la început.
Conducerea ISJ Gorj ne asigură că lucrările nu vor afecta desfăşurarea procesului instructiv-educativ. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în şcolile fără autorizaţie sanitară unde conducerile şcolilor vor lua toate măsurile pentru ca activitatea să nu aibă de suferit.
Şcoala începe la timp
Atât profesorul Nicolaie Mergea, inspectorul şcolar general al judeţului Gorj, cât şi profesorul Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, apreciază că anul şcolar va începe fără probleme în Gorj. Şcolile sunt pregătite iar protestele sindicale nu au fost definitivate ca şi calendar şi poate că nici nu va fi nevoie de acestea. Rămâne de văzut dacă oamenii şcolii nu vor taxa politicienii cu o nouă grevă în sistem.