Aniversări de suflet și cu semnificație istorică în spațiul școlar

Loading

Elevi și cadre didactice dau de fiecare dată atenție marilor evenimente de istorie
Elevi și cadre didactice dau de fiecare dată atenție marilor evenimente de istorie

Elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” s-au obișnuit să marcheze toate marile sărbători din istoria națională și universală, de cele mai multe ori în prezența unor invitați. La sfârșitul săptămânii trecute, un proiect educațional dedicat Zilei de 9 Mai, cu multiple semnificații în istoria locală și națională, a adunat la Bălești reprezentanți ai Societății de Științe Istorice, filiala Gorj, Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Palatului Copiilor Târgu-Jiu, Asociației ȘCOALA GORJEANĂ ș.a. Pe lângă sărbătorile cunoscute-Ziua Proclamării Independenței, Ziua Victoriei Națiunilor Unite, Ziua Europei-invitații și profesorii școlii gazdă au vorbit elevilor din comună despre cei 95 de ani împliniți de la apariția primului număr al revistei ”Crinul Satelor” și despre cei 25 de ani de la reînființarea mișcării culturale ”Jaleșul”.
Circa 80 de elevi de la Ceauru, Bălești și Cornești au sărbătorit Ziua de 9 Mai la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”. Vorbim deja de o tradiție ca profesorii și elevii să nu treacă întâmplător peste momente semnificative din trecutul istoric. Atunci când evenimentele îmbracă și culoare locală, ele devin și mai interesante pentru cei prezenți. Proiectul educațional implementat de Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” cu acest prilej a avut ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Societatea de Științe Istorice-filiala Gorj, Asociația ”Cultul Eroilor” și Asociația ”Școala Gorjeană”.

Multiple semnificații

Așa cum aveau să sublinieze reprezentanții Asociației ”Cultul Eroilor”-Constantin Retezeanu(vicepreședinte) și Gheorghe Bușe(secretar general)-atât pentru Independență cât și pentru victoria împotriva armatelor hitleriste a fost nevoie de sacrificiul suprem a sutelor de mii de eroi, unii dintre ei gorjeni. Se cuvine să nu uităm să vorbim de acest sacrificiu iar elevii să cunoască aceste pilde de vitejie fără de care marile realizări ale națiunii ar fi lipsit.
Despre semnificațiile europene ale acestor zile le-a vorbit elevilor prof. dr. Adelin Ungureanu, reprezentantul Palatului Copiilor Târgu-Jiu. Astfel, în fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Europei, rămasă in istorie si sub numele de „Ziua Schuman”. La 9 mai 1950 ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franța si Germania, pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele două state.

Dumitru Firoiu