În urma alegerilor din 6 decembrie, majoritatea exit-pollurilor îl dădeau câştigător pe Mircea Geoană, care avea, însă, să fie preşedinte al sondajelor timp de numai 11 ore. Dimineaţa s-a confirmat că Traian Băsescu câştiga alegerile prezidenţiale cu 50,3% din voturi, rezultat contestat de PSD. Între timp, preşedintele căuta să îşi asigure din nou majoritatea politică.
Primul curtat a fost, incredibil, fostul său adversar de cursă lungă, ex-premierul Călin Popescu Tăriceanu. Fostul lider al PNL a dat, deja, semnalul apropierii de PD-L, anunţând că nu e normal ca PNL să fie exclus de la negocieri de către Crin Antonescu şi actuala conducere, prin continuarea proiectului comun cu PSD, invocând că acest proiect s-a referit strict la situaţia în care Mircea Geoană ar fi devenit preşedinte.
Crin Antonescuşsi-a reafirmat o poziţie tranşantă pentru continuarea proiectului social-liberal cu PSD, un proiect pe care-l numeşte al democraţiei. Tăriceanu a recunoscut în cadrul şedinţei conducerii PNL de luni (prima zi după alegeri) că Băsescu l-a sunat şi au discutat. Se conturează, astfel, o posibilă reunificare a Alianţei DA sub oblăduirea sau auspiciile vechiului adversar al preşedintelui Băsescu, Tăriceanu.
Vă mai aduceţi aminte de Tăriceanu încasatorul? Cel care i-a ţinut piept lui Băsescu 4 ani, cel care datorită cazului Patriciu a fost făcut bucăţi în media, Tăriceanu considerat profitorul afacerii Sterling şi premierul celui mai advers guvern faţă de Băsescu… Caut să aflu ce anume l-ar putea readuce lângă PD-L. Probabil că se va invoca readucerea PNL la guvernare şi urmărirea obiectivelor comune de dreapta într-o ţară lipsită de orice doctrină şi ideologie. Nu cred, însă, foarte mult în argumentele astea. Cred, mai degrabă, că se va subscrie unui proiect Băsescu prin care doreşte să atragă PNL la guvernare, să îi schimbe preşedintele actual cu fostul şi să îi determine fuziunea cu PD-L. Este posibil că liderii locali, care se vor reuni zilele astea, au mandat, în cea mai mare parte, să accepte o alianţă cu PD-L la guvernare. Antonescu rămâne pe aceleaşi poziţii ferme anti-Băsescu şi anti-PDL, împreună cu Orban.
Se va reuni Alianţa DA sub oblăduirea lui Tăriceanu? PNL intră la guvernare sau îşi joacă şansa relansării în opoziţie?