Vineri 25 Mai 2012, ora 19.00, în Parcul Central.
„Agora non-violenţei Andrei” este un spaţiu de manifestare a tinerilor împotriva violenţei, prin artă, muzică şi sport.
„Agora non-violenţei Andrei” de la Târgu Jiu va funcţiona în spaţiul scenei în aer liber din Parcul Central. Consacrarea acestui spaţiu ca loc al promovării neviolenţei se va face printr-un un spectacol susţinut de tineri din Dolj, Gorj şi Mehedinţi, a căror valoare a fost confirmată în mai multe concursuri naţionale şi internaţionale. Printre aceştia se află şi sora lui Andrei – Teona Goreci. Gorjenii sunt aşteptaţi, începând cu ora 19.00, să se bucure de muzică populară, uşoară, folk, dans modern şi clasic, paradă de costume populare şi moderne- cu inserţii tradiţionale şi să se manifeste alături de tinerii voluntari, împotriva violenţei.
Evenimentul este organizat de Asociaţia EUROPROTECTOR în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Dolj, Primăria Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Gorj, Palatul Copiilor Târgu Jiu, Asociaţia PRO VERTICAL , în cadrul proiectului „Agora non-violenţei Andrei”, finanţat la Târgu Jiu de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Gorj.
Andrei Goreci, cel care da titlul acestui proiect, a fost un tânar deosebit, unul dintre cei mai activi voluntari ai Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj, colaborând cu mai multe organizaţii de/ pentru tineret şi fiind implicat în numeroase proiecte naţionale şi internaţionale de impact, proiecte ce au militat pentru antidiscriminare, nonviolenţă, împotriva drogurilor în calitate de organizator, actor, regizor.
A obţinut locul II la secţiunea film scurt metraj la etapa judeţeană a Concursului Naţional „Mesajul meu antidrog”.
A fost ucis de un alt tânăr, în data de 7 octombrie 2010, în timp ce se îndrepta spre şcoală, încercând să îşi apere un coleg. Avea doar 17 ani.
Acest incident tragic i-a mobilizat pe cei care l-au cunoscut si iubit – tineri din organizaţiile cu care Andrei Goreci a colaborat, lucrători de tineret, profesori – să ia atitudine împotriva violenţei crescânde din ţara noastră.
Proiectul a fost iniţiat în anul 2010 şi continuat în 2011 de un grup de voluntari din Craiova şi premiat la a treia ediţie a Galei Premiilor Participării Publice. Proiectul “Andrei”, implementat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, a primit Premiul „Ambasadorii nonviolenţei” pentru receptivitate şi iniţiativă”, fiind singura instituţie publică premiată la această ediţie a Galei.
Asociaţia EUROPROTECTOR a participat ca partener în proiect, iar acum este promotorul Agorei non-violenţei Andrei” în Târgu Jiu, Slatina, Piteşti, Alexandria.