În această săptămână se desfăşoară în Gorj Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei, manifestare aflată în premieră pe meleagurile lui Brâncuşi. Participă 381 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a din toată ţara. Festivitatea de premiere se desfăşoară vineri, 17 aprilie 2009.
Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei se desfăşoară în această săptămână în Gorj, festivitatea de deschidere având loc în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu. La ceremonia de deschidere au luat parte şi autorităţile, remarcându-se conducerile Consiliului Judeţean, Prefecturii şi Inspectoratului Şcolar Judeţean. Îşi dau concursul 381 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a din întreaga ţară, care participă la probele defăşurate pe parcursul întregii săptămâni.
Competiţia este găzduită de Liceul de Muzică şi Arte Plastice “Constantin Brăiloiu” din municipiu, concurenţii sunt însoţiţi de cadrele didactice de specialitate, care predau arte plastice, istoria artelor şi arhitectură. Elevii sunt cazaţi de internatele unor instituţii de învăţământ precum Colegiile Naţionale Ecaterina Teodoroiu, Tudor Vladimirescu, Spiru Haret şi Grupul Şcolar Energetic. Concurenţii au susţinut marţi prima probă eliminatorie, urmând ca în zilele următoare să se desfăşoare probele practice. Elevilor le vor fi testate, în scris, cunoştinţele de istoria artei, dar şi capacitatea creativă. Concurenţii vor avea posibilitatea să se documenteze pentru competiţie, în cadrul unei excursii la Muzeul de la Curtişoara, precum şi prin vizitarea operelor lui Brâncuşi. Potrivit organizatorilor, costurile pentru organizarea olimpiadei sunt suportate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, care a alocat în acest an aproximativ 500 de milioane lei vechi pentru manifestări. Evaluarea creaţiilor se va face de către o comisie formată din 20 de cadre didactice, provenite în mare parte de la diferite universităţi de profil din ţară. Festivitatea de premiere va avea loc vineri, 17 aprilie 2009, cu începere de la orele 9.30.
Nicolaie Mergea, inspector şcolar general al judeţului Gorj, ne declara despre acest eveniment: “ Este o mare onoare pentru judeţul nostru organizarea în premieră a acestei olimpiade. Sperăm că ne vom dovedi gazde bune iar elevii prezenţi să plece cu amintiri de neuitat de pe meleagurile unde a trăit şi a creat Brâncuşi. Este vorba de un efort uriaş al tuturor factorilor implicaţi, lucru pe care ţin să îl remarc cu acest prilej“.