158 de ani de istorie la Consiliul Județean Gorj

Consiliul Județean Gorj a sărbătorit vineri, 28 octombrie 2022,  împlinirea a 158 de ani de existență. Au fost organizate  două evenimente festive, în semn de recunoaștere a personalităților și valorilor gorjenești, precum și ca reamintire a momentelor de început ale administrației județene, care se întâmplau în urmă cu peste un secol și jumătate. Telespectatorii gorjenii au fost ținuți la curent cu evenimentul de către EMI TV printr-o transmisie directă.

Vineri, 28 octombrie 2022, în Sala Maură a Palatului Administrativ din Târgu-Jiu, în debutul ședinței lunare a forului legislativ județean, a avut  loc festivitatea de decernare a titlului „Gorjeanul Anului 2021”. Distincția  a fost  înmânată lui Alexandru Ion Bură, antrenor-maestru atletism la Clubul Sportiv „Pandurii” Târgu-Jiu.
În cursul aceleiași zile, începând cu ora 17.00, la Sala Sporturilor din Târgu Jiu, a avut  loc conferința tematică „Gorjul, cetate a nemuririi. Repere pentru o istorie în Hristos”,  prin cuvintele preotului profesor Constantin Necula, invitat special al evenimentului. Manifestarea a beneficiat  de transmisie în direct pe posturile tv EMI TV și   Accent TV. Aceasta  a fost  organizată prin Ansamblul Artistic Profesionist «Doina Gorjului», cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Jiu, Muzeului Județean «Alexandru Ștefulescu», Școlii Populare de Artă «Constantin Brâncuși» din Târgu Jiu, Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Gorj și al Bibliotecii Județene «Christian Tell».

Atestarea documentară a înființării instituției a avut loc în 26 octombrie 1864, când a fost parafat primul protocol al Consiliului Județean Gorj în urma susținerii unei ședințe extraordinare, a învestirii primilor consilieri județeni și alegerii primului președinte de Consiliu Județean. Primul birou al acestei sesiuni a fost format din Zamfir Părăianu – președinte, Constantin N. Moscu – vicepreședinte, Ioan Broșteanu și Constantin C. Săvoiu – secretari.


Recurgând la istorie, Legea pentru înfiinţarea Consiliilor judeţene din martie 1864 arăta că în fiecare judeţ  se statorniceşte un Consiliu    care se adună periodic şi reprezintă interesele locale colective şi economice ale judeţului. Se stabilea,  totodată,  că fiecare plasă sau ocol trimitea câte 2 membrii în consiliul judeţean.
Târgul-Jiul după legea comunală era cuprins între localităţile ce făceau parte din plasa Ocolu, având 544 de case şi 657 de familii. Preşedintele Consiliului Judeţean se alegea conform art.3 din lege, dintre membrii Consiliului şi comisar al guvernului pe lângă consiliu este prefectul judeţului.
Astfel, în toamna anului 1864 s-a convocat prima sesiune din viaţa consiliilor judeţene.  Consiliul Judeţean Gorj de la a  cărei primă şedinţă s-a păstrat Protocolul nr.1 al şedinţei de lucru din 26 octombrie 1864, şi-a început lucrările cu un tedeum ţinut în catedrala Sf.Împăraţi,după care au urmat procedurile organizatorice sub preşedinţia prefectului judeţului ,asistat de doi secretari. Într-o primă etapă s-a verificat actele celor învestiţi cu titlul de consilieri judeţeni şi găsindu-se în regulă, au fost proclamaţi de consilieri ai judeţului Gorj următorii:Gen.Christian Tell, Ioan Broşteanu, Dobre Ionescu, Constandin Moscu, Matei Păun, Ioan Roibu, Alexandru Broşteanu, Ioan Drăgoescu, Constandin Ioan , Zamfir Părăianu, Nicolae Popovici, Constandin Săvoiu.  Ca  supleanţi au fost învestiţi următorii:Cornelie Bălăcescu, Theodor Săulescu, Anastasie Viscopoleanu, Constandin Brătuianu, Constandin Gărdescu, Constandin Dănescu.
După aceasta s-a depus jurământul în faţa prefectului de fiecare ,iar apoi prefectul a rostit un discurs,proclamând, în numele Măriei  Sale Domnitorului, deschise în sesiune extraordinară şedinţele consiliului judeţean.
S-a trecut apoi la  alegerea unui preşedinte, a unui vicepreşedinte şi a doi secretari pentru formarea biroului acestei sesiuni, obţinându-se următorul rezultat: Zamfir Părăianu, preşedinte al Consiliului;   Constandin Moscu, vicepreşedinte; Ioan Broşteanu şi Constandin Săvoiu, secretari.
Odată îndeplinite aceste formalităţi ,consiliul a decis următoarele:”Noi, consilierii Districtului Gorj,adunaţi pentru prima oară în sesiune extraordinară,dorind a însemna inaugurarea acestei instituţii prin un fapt memorabil şi care să transmită viitorului sentimentele noastre ce sunt expresia obştii ce ne-au ales,hotărât.
În memoria acestei zile şi în recunoştinţă către cel ce înzestrează patria noastră cu asemenea instituţii care deschid o nouă eră de prosperitate judeţului,să se ridice pe locul din comuna urbană Târgu-Jiu, întradins cumpărat pentru acest sfârşit, o pompoasă clădire şcolii  de băieţi, unde fiii judeţului să primească lumina instrucţiunii şi care să fie ca clădire,cât se va putea mai monumentală, purtând numele Măriei Sale Domnitorului României de şcoala Alexandru Ioan, numire care se va săpa în litere mari pe frontonul zidirii peste care fronton se va aşeza pe un frumos piedestal bustul Măriei Sale Domnitorului tăiat în marmură albă şi în mărime naturală. Iar pe piedestal se va săpa în litere mari următoarea inscripţiune:Unirea definitivă;”