Mobilitate la Bansko-Bulgaria în proiectul ,,ARC-EN CIEL EN VERT”

Loading

,,ARC-EN CIEL EN VERT,, este titlul proiectului ERASMUS + cu finanțare de la Comisia Europeană, pe care Școala Gimnazială ,, Ion Vîlceanu,, Drăgotești împreună cu Școala Gimnazială ,,Gheorghe Tătărăscu,, Tg Jiu îl derulează în parteneriat cu 3 țări europene: Macedonia, Bulgaria și Turcia pe durata a doi ani (1 noiembrie 2021- 1 noiembrie 2023).

            Proiectul ERASMUS are ca scop îmbunătățirea calității și consolidarea dimensiunii europene în educație, încurajarea cooperării transnaționale între școli în vederea unui comportament responsabil față de mediu, promovarea zestrei interculturale și valorizarea competențelor lingvistice și digitale.

            În perioada 17 octombrie – 21 octombrie 2022 s-a desfășurat a treia mobilitate din cadrul proiectului ,,ARC-EN CIEL EN VERT,, activitate ce a avut loc la PLTG ,,Nikola Vaptsarov,, Bansko, școala parteneră din Bulgaria. La această reuniune de proiect a participat un grup de 8 elevi, alături de profesorii însoțitori Necșulea Cosmin Marian și Ancuțeru Silvia, reprezentanții Școlii Gimnaziale ,,Ion Vîlceanu,, Drăgotești.

            Mobilitatea din Bulgaria a avut ca obiectiv central ,,poluarea aerului,, – o problemă globală a societății actuale. Prin intermediul activităților desfășurate în colaborare cu ceilalți parteneri copiii au realizat cât de importantă este calitatea aerului, protejarea naturii și a mediului înconjurător.

            În cadrul acestei întâlniri ne-am familiarizat cu sistemul de învățământ bulgar. Am vizitat școala țării gazdă, am intrat în contact cu elevii și profesorii de la PLTG ,,Nikola Vaptsarov,, . De asemenea am participat împreună cu ceilalți colegi parteneri la ședințe de lucru unde am făcut schimb de informații despre sistemele de învățământ, metodele de ecologizare și diversitatea culturală.

 Copiii au participat cu interes la atelierele de lucru propuse de gazdele noastre, punandu-și în valoare talentul si inspiratia. Au prezentat școlile din care provin, au creat afișe cu tema ,,Poluarea aerului,, au confectionat vaze folosind obiecte reciclabile prelungindu-le astfel viața și redându-le o alta folosință și au plantat copaci.  si au dat dovada de spirit competitiv în cadrul unor activități sportive.

Pe durata șederii in Bulgaria am avut întâlniri cu diferite oficialități. În cadrul vizitei la Primăria din Bansko, ne-am întâlnit cu dl. Ivan Kadev, primarul orașului și cu dna. Sashka Vachkova, vice-primarul acestei frumoase stațiuni montane care susțin acest parteneriat.

Printre activitățile culturale s-au numarat vizitarea Muzeului Vapstarov, Centrului de informații turistice din Bansko și Muzeul istoric Gotse Delchev, Mănăstirea Sf. George, Grădina zoologică din Hadzhidimovo.

Într-una din ultimele serile petrecute in Bansko am participat alături de întreaga echipa a proiectului la o seara festivă unde elevii și-au pus în valoare talentele, s-a cantat vocal și instrumental ( una dintre elevele scolii noastre a cântat la nai iar o alta a încântat publicul cu vocea maiastră) s-au dansat dansuri tradiționale.

În ultima zi de mobilitatea elevii au dat dovada de spirit competitiv la întrecerile sportive organizate de gazde, iar in cadrul unei expoziții s-au pus în valoare competențele obținute de aceștia în urma participării la activități.

Consideram un mare avantaj pentru elevi si cadre didactice participarea la mobilități în programul Erasmus+. Competențele obținute în urma participării la reuniunea de proiect  ajuta cadrele didactice participante sa integreze în actul instructiv-educativ noi competențe ecologice iar pe elevi să fie mai receptivi, să utilizeze TIC în păstrarea legăturilor cu ceilalti colegi parteneri și să depășească bariera lingvistică comunicând într-o limbă de circulație internațională.

Prof. Cosmin Necșulea