La sfârşitul secolului al XIX-lea apărea la Târgu-Jiu un Muzeu dedicat Gorjului graţie în primul rând eforturilor dascălului şi istoricului Alexandru Ştefulescu. Abia după 1990 acest lăcaş de cultură a primit numele fondatorului său, o măsură reparatorie şi pe deplin meritată. Astăzi vorbim de o instituţie în curs de modernizare cu un personal tânăr şi competent, despre colecţii cititorii noştri având suficiente informaţii de-a lungul timpului.
Se împlinesc în această săptămână 115 ani din momentul când, la 16 iulie 1894, se năştea Muzeul Gorjului. Era rodul muncii unor oameni de cultură gorjeni în frunte cu Alexandru Ştefulescu, istoric şi învăţător, prof. Iuliu Moisil, pictorul Vitold Rolla Piekarski şi inginer Aurel Diaconovici. Toţi aceştia făceau parte din intelectualitatea Gorjului care a creat o mişcare culturală fără egal la graniţa dintre secolele XIX şi XX.
„Intemeiatu-s-a astăzi 16 iulie 1894 acest muzeu”, spune actul de constituire în care vor găsi toţi, cărora le este scump neamul nostru românesc, trecutul istoric, etnografic, flora, fauna şi trecutul preistoric al Gorjului.
Până în 1896, Muzeul Gorjului a funcţionat în două săli din cadrul localului Prefecturii (actualul muzeu), apoi în localul gimnaziului Tudor Vladimirescu, iar din 1926 până în 1952 într-un local propriu, construit în Parcul Central al oraşului. Între 1952-1974 muzeul a funcţionat într-un local de pe strada Tudor Vladimirescu nr. 73. Din 1974 funcţionează în actualul sediu care este o clădire monument de arhitectură construită în 1875 ca sediu al Palatului Administrativ (Prefectura), apoi tribunal şi restaurată în 1977-1978. În 1996 s-a făcut dreptate, Muzeul a primit numele fondatorului său, Alexandru Ştefulescu.