Duminică, 12 mai 2019, se va desfășura Festivalul Concurs al Cântecului Popular Oltenesc „Maria Apostol”, aflat la cea de-a XI-a ediție, în localitatea natală a marii artiste, comuna gorjeană Runcu. La el pot participa interpreți de muzică populară amatori, între 7 și 35 de ani, iar înscrierile se încheie în data de 9 mai 2019. Organizatorii evenimentului sunt: Consiliul Local și Primăria Runcu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Școala Populară de Artă Târgu Jiu.
Duminică 12 mai 2019, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Consiliul Local și Primåria Runcu, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” și Școala Popularå de Artå Târgu-Jiu organizeazå ediția a XI-a a Festivalului-concurs de muzicå popularå olteneascå “MARIA APOSTOL”. Festivalul, organizat la Runcu, într-o zonă cu bogate tradiții etnofolclorice, își propune så contribuie la descoperirea și promovarea celor mai valoroși interpreți de muzicå populară, la stimularea interesului publicului pentru receptarea creațiilor folclorice autentice, la valorificarea comorilor cântecului popular oltenesc.
Secțiuni și condiții de participare
Secțiunile festivalului vor fi: Soliști vocali: 7-14 ani și Soliști vocali: 15-35 ani. Concursul este deschis tinerilor interpreți din județele Olteniei cu vârsta între 7-35 ani; fiecare județ are dreptul de a participa cu 2 concurenți, cu excepția județului Gorj. Soliștii vocali vor prezenta în concurs două piese (una fără acompaniament – doină sau baladă), de preferat o piesă din repertoriul Mariei Apostol. Nu sunt admiși în concurs soliști vocali, angajați ai unor orchestre profesioniste. Acompaniamentul concurenților va fi asigurat de orchestra Ansamblului “Maria Lătărețu”, al Școlii Populare de Artă. Concurenții sunt așteptați în ziua de 12 mai 2019, până la ora 12.00, la Căminul Cultural Runcu, unde se vor desfåșura preselecția și repetițiile cu orchestra, începând cu ora 13.00. Aprecierea concurenților va fi făcută de un juriu alcătuit din personalități ale vieții culturale, specialiști în folclor și reprezentanți ai instituțiilor organizatoare. Jurizarea se va face ținându-se seama calitatea interpretării, autenticitatea și valoarea artistică a pieselor, ținuta scenică, frumusețea și originalitatea costumului popular. Concurenții care au câștigat premiul I la ediția precedentå nu mai au dreptul de participare în concurs.
Pentru relații suplimentare, concurenții pot suna la numărul de telefon: 0253.213.710 (CJCPCT Gorj), sau 0761.066.739, persoană de contact Andreea David.