Elevii de clasa a VII-a nu vor avea manuale pe bănci pe 9 septembrie 2019

Ca de obicei în ultimii ani, elevii experimentali pe Legea 1/2011 nu vor avea manuale la începutul noului an școlar. Motivul? Licitația nu este gata desi știm încă de anul trecut că va începe școala din nou. Potrivit edupedu.ro, Ministerul Educației Naționale și-a fixat ca limită pentru evaluarea ofertelor de manuale școlare data de 22 septembrie 2019,  adică două săptămâni după ce elevii de clasa a VII-a vor fi început deja școala. Termenul apare în documentația de licitație publicată pe SICAP.

Astfel, licitația pentru manualele de clasa a VII-a are ca termen pentru evaluarea calitativă data de 22 septembrie 2019, potrivit informațiilor oficiale publicate pe platforma electronică de achiziții publice SICAP. Structura anului școlar 2019-2020 prevede că școala începe pe 9 septembrie, deci elevii care zilele acestea termină clasa a VI-a ar urma să înceapă din nou, în septembrie, școala fără manuale conforme programei școlare pe bănci, dacă evaluarea se întinde până la termen. La licitație sunt scoase și manualele de la clasele I – a VI-a care nu și-au găsit anii trecuți câștigători, adică și acestea vor întârzia.

 Ministerul Educației Naționale nu a anunțat un calendar  al tuturor etapelor de licitație, așa cum era procedura în anii anteriori. În lipsa unor termene explicite anunțate de instituție, data limită de 22.09.2019 anunțată pe SICAP pentru etapa de “Evaluare calificare și tehnică” este singurul reper temporar în derularea acestei licitații.

Potrivit datelor de pe SICAP, sunt 53 de loturi ofertate în cadrul licitației aflate în desfășurare (adică 53 de discipline de la clasa I și pana la clasa a VII-a pentru care firmele au depus oferte de manuale școlare) și de 3 ori mai multe materii pentru care licitația a fost anulată: 149 de loturi anulate.

La clasa a VII-a, acolo unde MEN trebuie să înnoiască manualele de la toate disciplinele, licitația a fost lansată pe 19 martie 2019.

Amintim că elevii care încheie acum cursurile clasei a VI-a și care din toamnă trebuie să aibă manuale noi sunt copiii cu care Ministerul Educației a început, în urmă cu 6 ani, reforma curriculară. Cu programă nouă și licitații de manuale lansate anual târziu, ei au primit din clasa I și până acum, în fiecare an școlar, cărțile școlare cu întârziere.

Tot ei sunt elevii care în 2017 au început școala cu un Compendiu, în loc de manualele care nu au fost nici atunci gata în septembrie, iar în 2018 au trecut prin experimentul Manualului realizat de editura unică.

One Comment on “Elevii de clasa a VII-a nu vor avea manuale pe bănci pe 9 septembrie 2019”

  1. Nu este o noutate, a intrat în obișnuința sistemului.Tot anul, de exemplu, la clasa a V a, la școala unde am funcționat patru decenii nu am avut manuale la limba franceză.A trebuit ca profesorul de specialitate să facă, oră de oră, xeroxuri și mape pentru fiecare elev.Acesta a fost un caz fericit, pentru că profesorul de care fac vorbire(Tuță Silvia) este cu adevărat un dascăl serios.Așadar, sistemul educațional este într-o prăbușire accentuată.Ministerul învățământului este unul dintre cele mai neperformante ministere.Încă o dată accentuez modul neperformant de lucru al acestui ministru al Educației Naționale. Și mulți dintre antecesorii săi au fost la fel de păguboși pentru educație.Drama mare este faptul că foarte mulți dintre oamenii sistemului sunt fricoși, se fac că plouă, nu ripostează.Felicitări pentru demersul dv.jurnalistic!

Comments are closed.