Frăția infractorilor

Cu circa două săptămâni în urmă, în euforia unora că l-au trimis la pușcărie pe ”cel mai puternic om din România”, a scăpat mai puțin comentată ieșirea grobiană a sindicaliștilor din penitenciare față de fostul număr 3 din statul român. Expresia ”Bine ai venit acasă, Liviu!” ne arată cu ce indivizi aveam de-a face și de ce infractorii români au un grad de recidivă atât de mare. Domnii sindicaliști fac politică, de aceea sunt și protejați de o anumită parte a presei, iar activitatea lor lasă de dorit ca să nu o mutăm în sfera penalului. Mesajul ne lasă să înțelegem că știu de ororile care se întâmplă sub ochii lor și nu fac nimic să le curme, lucru ce ar trebui cercetat și penalizat ca atare într-un stat normal.

La Timișoara un infractor periculos, care a ucis un polițist în misiune, a murit spânzurat sub ochii gardienilor care nu și-au făcut datoria. Am putea să suspectăm și alte lucruri,  de vreme ce criminalul se temea să rămână singur cu polițiștii și era în refuz de hrană ca să nu meargă la toaletă. Cu alte cuvinte, scenariile filmelor americane sunt total lipsite de inspirație față de ce se întâmplă zi de zi în închisorile din România. Acum nu am auzit declarațiile de șmenari are liderilor de sindicat, cum a fost posibil ca un criminal periculos, un recidivist, să fie ”sinucis” sub nasul lor, prestație care oricum costă statul român destul de mulți bani? Cum se face că aceiași sindicaliști cer doar salarii pentru ei, nu și condiții decente în închisori, lucru la care ne obligă apartenența la UE?

Dragnea sau oricare altul, pușcăriașii români au și ei dreptul la o a doua șansă. Ce primesc în închisorile românești? Păi tocmai ne-au spus-o șefii sindicatelor, fac doar o ”specializare” pentru apucăturile infracționale. Domnii sindicaliști din penitenciare, la fel ca și șefii sindicatelor din poliție care apar toată ziua la televizor, fac politică și își negociază, cel mai probabil,  interese personale. De aia nu au polițiștii pistoale iar gardienii se vaietă că sunt prea puțini, politica bat-o vina și aia înțeleasă pe măsura celor care lucrează în sistem.

Dar una e una și două sunt deja mai multe, gardienii trebuiau să fie deja în șomaj după ”golirea” pușcăriilor de către Dragnea și cifrele abracadabrante oferite de aceiași sindicaliști ca număr de eliberați. Au fost doar minciuni dintr-un plan menit să stârnească panica, acum însă ar trebui să își plătească propria incompetență. Și mai e ceva, salariații din penitenciare ar trebui să ne explice de ce infractorii noștri sunt mai recidiviști decât media UE că poate au și ei o vină?

Să începem cu Timișoara, niște gardieni și șefii lor, poate și ceva polițiști, ar trebui să ia locul celui pe care nu au fost în stare, un fel de a spune, să îl păzească. Doar că la noi nu se va întâmpla nimic pe motiv că era vorba de un criminal!