„Generaţia de aur” la Târgu Jiu: Fotbal… cât pentru o viaţă!

Stelele fotbalului românesc s-au adunat preţ de aproape o oră în Sala Sporturilor din Tg-Jiu, unde au „predat” o lecţie de neuitat în numele  sportului rege, dar şi… al vieţii! Viaţa unui copil gorjean a fost apreciată aşa cum se cuvine de o parte a componenţilor „Generaţiei de Aur” a României, care, în frunte cu legendele Hagi şi Gică Popescu au ţinut să încânte prin fotbal pentru un scop nobil alături de o echipă de old-boys a Pandurilor.

Deşi cele două personaje de legendă ale fotbalului românesc, Hagi şi Popescu, au pus demult ghetele în cui, aceştia au ţinut să fie sufletul evenimentului de la Tg-Jiu.
Deşi cele două personaje de legendă ale fotbalului românesc, Hagi şi Popescu, au pus demult ghetele în cui, aceştia au ţinut să fie sufletul evenimentului de la Tg-Jiu.

Sâmbătă, Sala Sporturilor din Târgu Jiu a fost pentru o zi capitala fotbalului românesc, după ce a găzduit un meci caritabil organizat de Umbro România şi CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, spectacol prin care circa 800 de gorjeni norocoşi şi-au încântat privirile urmărindu-i pe viu pe legendele vii ale „sportului rege” din România, Gică Hagi şi Gică Popescu, dar şi pe singurul arbitru autohton care a oficiat vreodată o finală de Champions League, Ion Crăciunescu. „Regele” Hagi (căruia puţinii aromâni de pe meleaguri gorjene i-au pregătit un banner special urându-i în limba meternă, cu dragoste armânescă, bun venit în Gorj „celui mai ales dintre aromâni, bucuria României”), a fost însoţit în terenul de joc alături de „Baciul” şi de alte nume sonore precum Lung, Rotariu, Cârţu, Belodedici, Adi Ilie, Doboş, Bătrânu, Gabi Popescu sau Băban, creând un adevărat regal fotbalistic care a tăiat de multe ori răsuflarea asistenţei şi aşa visătoare. Doar murmurile de admiraţie după câteva „numere” personale ale actorilor din teren ori scandările idolilor preferaţi au mai adus câte ceva din spectacolul fotbalistic, în rest linişte… şi respect! Cei care au încercat să se ridice la nivelul adversarilor aflaţi în faţă au fost mai vechii „panduri” Hârsu, Porojnicu, Doru şi Nelu Mihuţ, Găman, Băluţă, Andriucă, Frimu, Rădoi, Şolea, Gaşpar, Burlan, Filip, dar şi „adoptaţii” Ciobotariu, Niţă sau Buia, aceştia evoluând sub culorile grupării gorjene de old-boys Pandurii Tg-Jiu. Deşi în unele momente ale jocului aveai impresia că este vorba despre un meci adevărat(eroii din teren nemenajându-se aproape deloc în execuţii ca şi prin efortul depus), rezultatul meciului a trecut pe planul secund. Totuşi, la capătul a două reprize a câte 20 de minute, echipa „Generaţiei de Aur” s-a impus cu scorul de 5-4 prin golurile marcate de Hagi, Adi Ilie – de două ori şi Băban, în vreme ce pentru team-ul Pandurilor au înscris Nelu Mihuţ, de două ori, Buia şi Doru Mihuţ.

Tricouri… de calitate!
Punctul culminant al spectacolului-eveniment din Sala Sporturilor a fost acela în care tricourile jucătorilor au fost scoase la licitaţie, suma obţinută urmând a fi donată familiei tânărului Andrei Glăvan (8 ani), care se luptă de vreme bună cu o tumoare pe creier. Primul care şi-a adjudecat un suvenir de neuitat a fost chiar un reprezentant al presei sportive, Cristi Constatinescu, directorul Sportingorj.ro punând mâna pe tricoul lui Silviu Lung contra a 300 de lei. Imediat după aceea, preţurile ca şi ofertele au început să crească pentru celelalte rânduri de echipament. Marius Benegui şi-a adjudecat tricoul lui Adi Ilie pentru 500 de lei, ca şi pe cel al lui Gică hagi-pandurii-tg-jiuPopescu, pentru care a scos din buzunar 3.000 de lei.Apoi au urmat tricourile lui Bătrânu, Băban şi Gabi Popescu, care au fost cumpărate pentru 800 de lei de Burică. Echipamentul lui Iosif Rotariu a fost obţinut de Viorel Popescu contra sumei de 300 de lei, iar cele două tricouri purtate de Robert Niţă (care a evoluat şi pentru Pandurii şi pentru „Generaţia de Aur”) au fost achiziţionate chiar de câtre fotbalist pentru 200 de lei, respectiv 100 de euro. Ultimul „chilipir” a fost obţinut de către directorul SNLO, Daniel Burlan, care a obţinut tricoul lui Toni Doboş contra sumei de 400 de lei, după aceea sumele vehiculate au „explodat”. Preşedintele Pandurilor, Marin Condescu, a trebuit să scoată din buzunar nu mai puţin de 7500 de lei, dar a şi rămas cu o colecţie impresionantă de patru tricouri: 3.000 de lei pentru cel al lui Hagi, 1.200 de lei pentru cel purtat de Sorin Cârţu, 1.000 de lei pentru cel al actualului antrenor al Pandurilor, Liviu Ciobotariu, şi 2.300 pentru echipamentul purtat de arbitrul Ion Crăciunescu. Un preţ destul de „sănătos” a trebuit să plătească şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, care, pentru 1.000 de lei a plecat acasă  cu tricoul lui Belodedici. În urma acţiunii de sâmbătă, pentru micuţul Andrei Glăvan vor ajunge aproape 50.000 de lei, la care se vor mai adăuga 5.000 de euro prin donaţia companiei Blue Air, partenerul evenimentului de la Tg-Jiu.

Mă bucur nespus să particip la o asemenea acţiune. A fost foaret plăcut şi cred că am făcut ceva special. Mă simt bine printre olteni pentru că, se ştie, eu am fost şi sunt foarte aproape de Gigă (n.r.-Popescu) de foarte mult timp. Voi participa de fiecare dată când voi mai avea ocazia la acest gen de evenimente.
Gheorghe Hagi

M-am simţit minunat aici, toată lumea cred că a avut contribuţia lui. Este o acţiune nobilă să poţi să ajuţi un copil pentru a trăi, a-i da o şansă în plus. Aş fi venit de oriunde la un asemenea eveniment. Da, pot să spun că şi aici m-am simţit ca acasă, doar sunt printre olteni, nu?
Gheorghe Popescu

Eu nu mă aflu pentru prima oară aici, am mai fost în câteva dăţi, dar acum m-am bucurat să fiu din nou mai ales pentru această acţiune. Sper să fi putut ajuta şi noi cu ce am putut acest copil. Să-i dea Dumnezeu sănătate!
Miodrag Belodedici

E minunat să vezi aşa oameni calzi, dar şi că se adună atâta lume pentru un scop comun, nobil. A fost un spectacol frumos, mulţumesc că am fost invitat.
Iosif Rotariu