Proiect educațional dedicat Unirii Principatelor

Loading

Elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești au marcat prin intermediul unui proiect educațional județean momentul Unirii Principatelor din 1859. Manifestările au fost organizate în parteneriat  cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Gorj, Primăria și Consiliul local Bălești, Asociația „Școala Gorjeană”, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”, Școala Gimnazială Dănești, Școala Gimnazială Arcani, Școala Gimnazială ”Ion Popescu-Voitești” Bălănești și Palatul Copiilor din Târgu-Jiu. Evenimentul s-a desfășurat la Căminul Cultural Bălești în prezența primarului comunei, domnul Mădălin Ungureanu.

Sala Căminului Cultural de la Bălești a fost arhiplină
Sala Căminului Cultural de la Bălești a fost arhiplină

La  24 ianuarie 1859 a avut loc  Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire-cum a mai fost numită de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Această sărbătoare a primit în 2017 o greutate și mai mare după ce a fost declarată zi liberă în toată țara.
În mai multe școli din Gorj, evenimentul a fost marcat prin acțiuni evocatoare și proiecte educaționale. O asemenea manifestare s-a desfășurat la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” în parteneriat  cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Gorj, Primăria și Consiliul local Bălești, Asociația „Școala Gorjeană”, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”, Școala Gimnazială Dănești, Școala Gimnazială Arcani, Școala Gimnazială ”Ion Popescu-Voitești” Bălănești și Palatul Copiilor din Târgu-Jiu.

1859 în istorie

În deschidere, profesorul Cornel Șomîcu-secretar general al Societății de Științe Istorice-filiala Gorj-avea să evoce în fața a circa 100 de privitori câteva date despre momentul 1859 în istoria națională: ”Unirea celor două Principate a fost un proces complex care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv a gorjeanului Gheorghe Bibescu.
În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale beneficiind de același tratament și la 24 ianuarie 1859 în Muntenia. Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate așa că nu se încălcase nici un document International.
În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite primesc denumirea oficială de  România pentru ca la 1 decembrie 1918 să se  înfăptuiască Marea Unire”

Lecție de istorie

Mai multe instituții și-au dat mâna la realizarea manifestării dedicate Unirii Principatelor
Mai multe instituții și-au dat mâna la realizarea manifestării dedicate Unirii Principatelor

În sala Căminului Cultural din Bălești s-au desfășurat mai multe activități acare au inclus elevi și profesori de la mai multe școli. Manifestarea a fost deschisă de primarul comunei Bălești, jr. Mădălin Ungureanu. S-au adresat tinerilor din sală pe subiectul Unirii Principatelor: prof. dr. Dorina Nichifor-inspector școlar de specialitate; arhivist  Cristina Vasiloiu-director Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale; col(r)Walter Loga-președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”-filiala Gorj; prof. Ion Elena-Palatul Copiilor Târgu-Jiu; prof. Cornel Șomîcu, directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș”. Delegația A.N.C.E.R.M. Gorj a fost compusă din: col. (r.) dr. ing. Walter Loga, lt. col. (r.) Ovidiu-Gabriel Ghindă, lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, ing. Dan Toropu și profesor Dorel Șorop. Reținem că școlile partenere au avut delegații conduse chiar de directori : Școala Gimnazială Dănești-prof. Nicoleta Brânzan  și Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu-prof. Liviu Groșanu.
Partea a doua a manifestărilor a fost dedicată unui concurs de cultură generală pe tematica evenimentului. Cele șase echipaje s-au dovedit foarte bine pregătite, toate primind premii. Au concurat echipaje de câte trei elevi de la Școala Gimnazială Dănești, Școala Gimnazială ”Ion Popescu Voitești”Bălănești, Școala Gimnazială Arcani, Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” și AR Școala Gimnazială Bălești. Elevii au fost premiați chiar de inspectorul de specialitate, Dorina Nichifor.
Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic de cântece populare patriotice interpretate de elevi de la școlile participante, cu toții și elevi ai Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu.