O săptămână dedicată activităţilor extraşcolare

Loading

Programul „Şcoala Altfel” a debutat în anul şcolar 2011 – 2012 şi a constat în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, în săptămâna 2-6 aprilie 2012, a unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal. Gorjul a găzduit faza naţională pentru două olimpiade şcolare. În activităţile legate de „Şcoala altfel” s-au implicat Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale, Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” ş.a.

Reprezentanţii Serviciului Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale au dovedit o mare atenţie pentru toţi vizitatorii
Reprezentanţii Serviciului Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale au dovedit o mare atenţie pentru toţi vizitatorii

În perioada 2-6 aprilie 2012 toate şcolile şi liceele din ţară au organizat acţiuni extraşcolare în cadrul Programului „Şcoala altfel”, iniţiat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. După cum ne declara profesorul Ion Elena, inspector şcolar coordonator al tuturor manifestărilor de la nivelul judeţului Gorj, a fost vorba de un complex de manifestări extraşcolare care a antrenat zeci de mii de elevi din judeţul nostru.

Concurs lansat de MECTS
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) va premia cele mai bune zece activităţi derulate în cadrul Proiectului “Şcoala Altfel”. Fiecare unitate de învăţământ care doreşte să participe la competiţie va alege o singură activitate din cele desfăşurate la “Şcoala Altfel” şi  va trimite ISJ Gorj, în format electronic, dosarul activităţii propuse. Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii din cadrul MECTS a lansat în toate şcolile şi liceele implicate în activităţi dedicate Săptămânii „Şcoala Altfel” o competiţie intitulată “O activitate de succes în Şcoala Altfel!”. Concursul îşi propune să selecteze şi să promoveze ca modele de bune practici cele mai interesante 10 activităţi din tot atâtea domenii diferite, care vor fi făcute publice pe site-ul www.edu.ro. Fiecare şcoală din judeţ poate participa cu o singură activitate din cele desfăşurate în „Şcoala Altfel” iar informaţiile privind activitatea derulată trebuie transmise în format electronic  până la data de 27 aprilie a.c., pe una dintre următoarele adrese de e-mail: isjgj@utgjiu.ro, ionelenaeduc@yahoo.com sau educativgj@gmail.com.Domeniile de activitate pe care se pot înscrie activităţile derulate în această săptămână sunt: cultural, artistic, tehnic, ştiinţific, sportiv, cetăţenie democratică şi responsabilitate socială, educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos, educaţie ecologică şi protecţia mediului, abilităţi de viaţă, consiliere şi orientare.

Circa 200 de elevi de la Şcoala Generală Ceauru au participat la curăţenie pe malul râului Jaleş
Circa 200 de elevi de la Şcoala Generală Ceauru au participat la curăţenie pe malul râului Jaleş

Elevii de la Şcoala Generală Ceauru la Arhive
Pe parcursul săptămânii trecute, cu ocazia activităţilor desfăşurate sub egida „Şcoala altfel”, Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale a avut programată o expoziţie care s-a adresat elevilor din ciclul gimnazial şi liceal precum şi studenţilor. Expoziţia, intitulată „Documentele Gorjului”, a avut ca obiectiv prezentarea, în original, a unora dintre sursele scrierii istoriei judeţului Gorj.
Printre cei 500 de elevi care au mers la arhive în săptămâna trecută s-au aflat şi 50 de elevi din mai multe clase de la Şcoala Generală Ceauru. Elevii de la această şcoală nu sunt la prima experienţă de acest fel, Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale organizând mai multe expoziţii tematice, după cum ne-a declarat prof. Alexandru Bratu, directorul acestei instituţii. De asemenea, „proiectul de săptămâna trecută a avut ca obiectiv  principal familiarizarea cu activitatea specifică Serviciului Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale şi cu unele dintre documentele păstrate în depozitele instituţiei noastre”, ne declara Alexandru Bratu.