Învăţământul scăpat de coşmarul Funeriu

Loading

De mai multe zile, ministrul interimar al Educaţiei-Liviu Marian Pop-este ţinta unor atacuri fără precedent venite mai ales dinspre presa „la Be”, ca să-l citez pe Mircea Badea. Atacurile nu sunt deloc întâmplătoare dar suferă de o problemă foarte importantă, sunt pe lângă subiect şi trădează o necunoaştere a subiectului.
Funeriu şi alţi câţiva scot spume în ultimele zile pe motivul că Ministerul Educaţiei a decis să reţină din nou cotizaţiile sindicale direct de pe statele de plată ale profesorilor membri de sindicat. Adică principala decizie a Popularilor din România, decimarea sindicatelor din Educaţie în urma unei operaţiuni demnă de o cauză mai bună, a căzut în mod lamentabil. Fosta Putere a decis în toamna trecută că în Educaţie avem sindicate cu peste 300 000 de membrii, oameni care s-ar fi putut opune la un moment dat „reformelor” măreţe ale PDL. Şi atunci, un ministru cu mintea odihnită, dar fără liceu, să fim clari în România trebuie echivalate studiile că aşa zice legea, a zis să luăm posibilitatea cadrelor didactice să îşi plătească cotizaţia sindicală pe stat. Nu contează că acest lucru nu se mai întâlnea în nici un alt sector bugetar, era o decizie marca Funeriu de care nu cred să fi fost străin preşedintele Traian Băsescu de vreme ce l-a luat la Cotroceni.
Dar despre eşecurile lui Funeriu s-a tot scris aşa că nu avem o problemă ca bâlbele lui Ponta, adică Corina Dumitrescu şi Ionel Mang, să fie puse în continuarea lui Baba şi chiar a domnului amintit. Ministrul Funeriu nu are motive să se declare mândru de ce a făcut, a lăsat în urma lui cel mai mare haos de după 1989. Învăţământul la această oră funcţioneză în virtutea inerţiei în baza unor legi abrogate, Legea 1/2011 este deocamdată inaplicabilă. Să ne gândim doar la faptul că şcolile din preuniversitar merg pe baza unui regulament şcolar făcut în baza unei legi abrogate, că nu avem Consilii de Administraţie în baza noii legislaţii iar inspectorii şcolari şi directorii de şcoli sunt într-un veşnic interimat.
Acum se încearcă o manipulare grosolană, că vezi doamne că milioane de euro se scurg spre sindicate. Avem o problemă de matematică dar pentru cineva fără liceu…Lăsând la o parte hazul de necaz să spunem că acele reţineri pe stat se fac doar cu acordul membrilor de sindicat în baza unei cereri scrise şi nu toţi oamenii din sistem sunt membrii de sindicat.
Şi pentru a vedea cei care citesc aceste rânduri că a fost o lovitură împotriva sindicatelor din preuniversitar, ne lămureşte chiar Consiliul Antidiscriminare prezidat de un udemerist.Pe scurt, sindicatele preuniversitare reclamau faptul că decizia Ministerului Educaţiei, a Ministerului de Finanţe şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor de a nu reţine cotizaţia pentru membri de sindicat direct de către MECTS prin softul de plăţi constituie o faptă de discriminare pentru că acest lucru se realizează pentru cei care sunt în învăţământul superior. UDMR-ul cică a zis că nu dar ce dovadă mai bună decât aceea că „ALMA MATER” este foarte tăcută în ultimii ani.
Liviu Marian Pop are un mandat greu la MECTS pentru că sistemul de Educaţie nu trebuie să meargă mai bine după rateurile Funeriu. Mai e şi problema că universitarii se simt complexaţi, au şi de ce de vreme ce nu găseşti oameni care să nu se teamă de un plagiat, şi vor decapitarea celui curajos. Premierul îi poate da sprijin şi vom avea un învăţământ în limita normalului, pentru că asta o cer cei din sistem, deopotrivă elevi şi cadre didactice.