Din 2012, școlile își vor alege singure profesorii

Loading

Ultimul concurs naţional de titularizare la nivel de ţară se desfăşoară miercuri, 13 iulie 2011. Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, selectarea cadrelor didactice pentru activităţi în învăţământ se va face la nivelul şcolii începând de anul viitor, cadrele didactice urmând să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii: studii de licenţă(3 ani), studii de master(2 ani) şi un an de practică sub coordonarea unui mentor. Cei care vor ajunge în şcoli de anul viitor vor fi titulari pe şcoală şi nu în sistemul de învăţământ, diferenţa faţă de situaţia actuală fiind că orice mişcare de personal a acestor cadre didactice se va face doar pe bază de concurs scris.

Aproape 300 de candidaţi la un post în învăţământ vor susţine examen la CNET în 13 iulie
Aproape 300 de candidaţi la un post în învăţământ vor susţine examen la CNET în 13 iulie

La jumătatea acestei săptămâni se desfăşoară în toată ţara ultima Titularizare, Gorjul punând la bătaie doar 32 de catedre. Miza concursului este mult mai mare însă deoarece în baza rezultatului se vor atribui în Gorj circa 350 catedre(complete şi incomplete) la suplinire. Examenele se susţin la Colegiul Naţional ”Ecaterina Teodoroiu” şi Grup Şcolar ”Ion Mincu”. Nu vor avea în acest an nici un post titularizabil  profesorii de limba şi literatura română, limbi moderne, istorie, chimie, fizică, biologie şi geografie. Există mai puţin de 1000 de înscrişi la acest examen în judeţul Gorj şi circa 700 care îl vor susţine efectiv  iar noutatea absolută este că cei care au note peste 5.00 pot opta, în caz că le convine, pentru posturi din alte judeţe. Bunăoară, profesorii de limba şi literatura română sunt foarte căutaţi în judeţele din Ardeal.

Se renunţă la Titularizarea naţională
Examenul naţional de titularizare se va desfăşura  pe 13 iulie a.c., iar candidaţii care vor avea şansa să se titularizeze în acest an vor deveni conform legii titularii sistemului de învăţământ. „Cei care se vor titulariza după legea unu începând cu  2012 vor fi titularii şcolii. Dacă şcoala din motive temeinice rămâne fără  elevi, normal ca profesorii nu vor mai avea catedra acolo, urmând ca ei să-şi caute singuri un alt loc de muncă”, a declarat profesorul Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct al judeţului Gorj.
Pe viitor, în mediul rural, şcolile vor fi comasate, pentru a se evita predarea  în învăţământul gimnazial la simultan. Anul acesta sunt  32 de locuri titularizabile cu o viabilitate mai mare de 4 ani, aşa cum prevede legea. La acest concurs s-au înscris circa 1000 de  candidaţi în cele două centre, iar procedura este aceeaşi ca cea de anul trecut. Subiectele vor veni tot în format electronic, iar corectarea se face pe centre, de regulă de nivel universitar şi pe discipline. Seriozitatea pentru acest examen de titularizare va fi deosebită, pentru că vor fi puse camere web ca şi la examenul de Bacalaureat.

Speranţe pentru un post
Deşi salariile din învăţământ sunt mici şi de regulă suplinitorii sunt obligaţi să facă şi naveta, concurenţa rămâne foarte mare. Explicaţia cea mai plauzibilă este lipsa de locuri de muncă generalizată dar şi credinţa, păguboasă am spune noi, că la învăţământ se pricepe toată lumea. Deşi nu se spune, rezultatele foarte slabe la Bacalaureat din acest an se datorează şi suplinitorilor care, cel puţin la liceele tehnologice, sunt foarte numeroşi.
În judeţul Gorj există de mai mulţi ani foarte multe catedre incomplete. Din dorinţa de corectitudine a ISJ-ului  şi a directorilor de şcoli în cauză, aceste catedre devin o capcană în momentul când un suplinitor merge la mai multe şcoli, uneori la distanţe mari. Fără să mai vorbim de aspectele financiare, majoritatea primăriilor nu decontează naveta, înregistrăm mari probleme la conceperea orarului şi la performanţa didactică. Schimbarea în învăţământ nu poate interveni fără oameni legaţi de şcoală, aşa cum se încearcă prin Legea Educaţiei Naţionale.