Camerele video, problema din toamnă

Trei judeţe din România au câştigat topul la bacalaureat: Suceava, Harghita şi Constanţa. Ştim cu toţii de ce. Pentru că nu au instalat camere video în sălile de examen. Acum, problema se pune în toamnă, pentru că celelalte judeţe au sărit la gâtul ministrului Daniel Funeriu, ca şi ziariştii şi politicienii din toate partidele. Unii zic că nu trebuiau puse camere video, alţii că trebuiau puse peste tot. Adevărul e că nu a existat nimic scris. Au fost vorbe şi atât, doar că unii le-au aplicat, alţii nu. Spre disperarea elevilor, majoritatea da. Deci, întrebarea e dacă se vor pune, pentru sesiunea din toamnă, camere video şi la Suceava, Harghita şi Constanţa, sau se vor scoate de peste tot? Şi, care să fie baza legală, justificarea scrisă? Mai ales acum, după ce mai bine de jumătate dintre elevii de liceu au picat BAC-ul. Dacă, iniţial, nu a existat nici măcar o adresă de la minister către inspectorate şi de la inspectorate către licee, cine va da acum o adresă către cele trei judeţe, ca să fie obligate şi liceele de acolo să aplice susnumita regulă nescrisă, la propriu vorbind. Pentru că s-a pus problema ca, dacă în cele trei judeţe nu se vor instala camere de supraveghere, să fie scoase şi cele din celelalte judeţe. Ce nebunie! Cum se face totul, în România, după ureche!
Bine, discuţii de împotrivire au fost şi în alte licee. Era simplu ca directorii, puşi în faţa acestei situaţii, să facă o solicitare la primărie, care are în patrimoniu unităţile de învăţământ, prin care să le comunice că, pentru buna desfăşurare a examenelor, solicită instalarea de camere video. Iar primăria să răspundă, tot în scris, în termenul legal de 30 de zile, că nu are prevedere bugetară în acest sens, dar că vor pune în discuţia consilierilor locali acest lucru, la constituirea bugetului pentru anul viitor. Şi aşa scăpau directorii de licee de sarcina de a instala camere. Deci era simplu, dar trebuiau să aibă sânge în vene şi în artere. Numai că ei, săracii, tremură de frică, la fel ca mulţi alţi angajaţi de la stat, să nu-şi piardă posturile.
Să ne înţelegem, nu încurajez copiatul. Voiam doar să arăt debandada din învăţământul din România. Modul cum se joacă diverşi indivizi cu vieţile copiilor noştri. Mereu se schimbă ceva, dar niciodată în ce e bine. Am spus şi o repet. În şcoală copiii trebuie să se pregătească pentru viaţă, la nivelul pe care îl au fiecare, nici mai mult nici mai puţin. Aşa cum se întâmplă în străinătate, unde nu se face nici 40% din materia cu care ne-au chinuit pe noi comuniştii şi cu care continuă să fie chinuiţi copiii noştri acum.
În aceste condiţii, aştept cu interes examenul de BAC din toamnă. Şi mă întreb dacă PDL-iştii îl vor certa suficient pe Funeriu pentru voturile pe care riscă să le piardă, încât acesta s-o întoarcă precum la Ploieşti şi să interzică filmarea examenelor. De data asta în scris. Pentru că, altfel, ce motiv temeinic ar avea directorii de licee să dezinstaleze camerele deja instalate, pentru care s-au cheltuit nişte bani. Sau, poate se vor strica. Sau…., poate se va lua curentul instantaneu, în toate liceele din România. Pardon, în afară de cele din Suceava, Harghita şi Constanţa…