În a treia zi de Paști, pe 18 aprilie 2023, Asociația Partida Romilor ”Pro Europa”, filiala Gorj organizează ”SĂRBĂTOAREA ETNIEI ROMILOR” la Târgu-Jiu. Amânarea s-a datorat faptului că la solicitarea membriilor etniei s-a așteptat ieșirea din postul pascal și, de asemenea, întoarcerea acasă de Paște a romilor plecați în străinătate.
Ziua internaţională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internaţională în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni.
Originea Zilei Internaționale a Romilor are la bază Primul Congres al Romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra în data de 8 aprilie 1971.Începând cu anul 1971, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al Doilea Război Mondial, îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii şi limbii romani.
Tot atunci, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe „chakra”, Imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem”, şi Steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite – şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.
În România, se marchează „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006. Legea prevede celebrarea în fiecare an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile.
Pe 18 aprilie 2023 se vor desfășura o serie de evenimente circumscrise acestei sărbători la Târgu-Jiu. Organizate de Asociația Partida Romilor ”Pro Europa”, Filiala Gorj și Consiliul Județean Gorj și Inspectoratul Școlar Județean Gorj , manifestările de la Târgu-Jiu cuprind printre altele: Parastas în memoria victimelor Holocaustului la Biserica ”Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu(orele 10.00-12.00); Marș tradițional din cartierul Obreja în Piața Prefecturii(15.00), costume tradiționale și parada cailor; Cultură și identitate-spectacol intercultural de muzică, poezie și dansuri oferit de Palatul Copiilor Târgu-Jiu(ora 16.00); Vernisarea unei expoziții despre personalități și tradiții rome(ora 17.00); Conferință de presă privind problematica romă(ora 18.00); Program cultural artistic de muzică romanes(19.00).