Viorel Gârbaciu, versus Simona Vede

Loading

Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, a decis să-şi prezinte punctul de vedere în faţa presei, în legătură cu acuzaţiile care i-au fost aduse, la un post local de televiziune, de către liderul de sindicat din cadrul instituţiei, Simona Vede. Aceasta a făcut mai întâi o reclamaţie la preşedintele Curţii de Conturi a României, în speranţa demiterii lui Gârbaciu. Pentru că în urma controlului nu s-a decis acest lucru, ci doar remedierea deficienţelor constatate, ea a scos subiectul în presă. În semn de protest faţă de fapta sa, majoritatea angajaţilor şcolii s-au retras din sindicat.

Gârbaciu a fost la un pas de a se pensiona scârbit de scandalul iscat în instituţie
Gârbaciu a fost la un pas de a se pensiona scârbit de scandalul iscat în instituţie

Liderul de sindicat Simona Vede l-a acuzat pe Viorel Gârbaciu de mai multe nereguli, printre care inexistenţa fişelor de post pentru întreg personalul, inexistenţa contractului colectiv de muncă, folosirea unui autoturism al instituţiei în interes personal, nu în ultimul rând, încasarea contravalorii de ore suplimentare fără aprobare prealabilă. Aşa cum rezultă din reclamaţie, aceasta a fost făcută „în speranţa unui răspuns prompt şi a măsurilor necesare pentru eliminarea faptelor şi personajelor de acest gen.”
Curtea de Conturi a trimis reclamaţia la Consiliul Judeţean Gorj, al cărui compartiment de audit public intern are competenţa de a controla entităţile subordonate, dar în urma controlului s-au decis doar măsuri de remediere a deficienţelor şi reţinerea sumelor încasate de directorul Şcolii Populare de Artă pentru orele suplimentare. Acesta spune că a încasat banii corect, aşa cum prevede contractul său de management, doar că nu a cerut şi o aprobare prealabilă, fiind vorba doar de semnături, nu de primirea banilor fără să i se cuvină: „Vă daţi seama că am coordonat evenimente de anvergură, programate şi organizate de noi, iar acolo unde acestea s-au desfăşurat în timpul zilelor de sărbători legale, contractul îmi permite să încasez banii pe orele suplimentare. Singura mea vină e că n-am făcut şi formalitatea de a cere şi aprobare prealabilă.”
În urma acestui scandal, s-a reuşit pătarea obrazului unei dintre cele mai active instituţii din Gorj în domeniul perpetuării tradiţiilor şi patrimoniului imaterial al Gorjului. Cuprins de tristeţe, Viorel Gârbaciu a intenţionat, iniţial, să se pensioneze, dar în final a decis să rămână şi să-şi continue munca de pe care o duce de cinci ani la conducerea Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, după ce conducerea Consiliului Judeţean Gorj nu numai că nu l-a mustrat, ci chiar i-a acordat o diplomă de excelenţă pentru activitatea sa, cu ocazia aniversării a 145 de la înfiinţarea instituţiei.
Viorel Gârbaciu este cel care a înfiinţat la Şcoala Populară de Artă Teatrul de Păpuşi „Pinocho”, Ansamblul „Maria Lătăreţu”, grupul folcloric „Măriile Gorjului”, Studioul de Înregistrări pentru tarafurile tradiţionale şi acestea sunt doar câteva dintre realizările sale.

One Comment on “Viorel Gârbaciu, versus Simona Vede”

  1. se spune pinocchio, stii ala cu nasu lung si de lemn.
    cred ca-i cam agramat articolul. sau nu s-a avut grija de el.

Comments are closed.