Plutarh relatează că Pirus, regele Epirului, a reușit să-i învingă pe romani în două bătălii, dar cu pierderi atât de mari încât ar fi exclamat: „Încă o victorie ca asta și suntem pierduți!”. De atunci, expresia „victorie à la Pirus” este întrebuințată pentru a desemna o situație în care un succes aparent pregătește terenul pentru dezastru sau pentru un eșec.
Cam așa am putea cataloga “succesele” polițiștilor de la Gorj care în ultima perioadă se mândresc cu suspendarea unor permise de conducere ale unor persoane publice. Dacă asemenea victorii par să ne arate că rutieriștii “este vigilenți”, lucru pe care îl salutăm, nenumăratele evenimente rutiere de pe drumurile Gorjului ar cam trebui să ne pună serios pe gânduri și eventual unii dintre agenți să mai fie coborâți din mașinile cu radar, unde stau de dimineața până seara, și să mai facă și alte activități care să îi mențină pe ei în formă fizică și pe noi în siguranță. Cum se face că deși este campion la amenzi, de ai crede că pe meleagurile noastre sunt cei mai indisciplinați șoferi, Gorjul este tot mai nesigur pentru participanții la trafic? Poate ne explică cineva de ce județul nostru are un Serviciu Rutier supradimensionat în comparație cu alte județe iar la rezultate, nu amenzi și permise suspendate ci vieți salvate, stăm destul de prost în ultima perioadă?
Dacă din presa din alte județe putem afla despre acțiunile de educație rutieră desfășurate de polițiști în școli, despre acțiuni de prevenire și alte activități ale rutieriștilor, pe la Gorj acestea lipsesc cel puțin ca știre. Ar fi și greu ca rutieristul să abandoneze boscheții de unde pândește “contravenientul”, dacă nu curge pică spune românul dar nu are cum să refere la agentul statului de la Gorj, pentru a face ceva informare, consiliere, prevenire etc. La noi prevenirea este amenda și suspendarea permisului doar că, spre deosebire de agentul care stă opt ore la pândă în mașină, unii cetățeni ai Gorjului trebui să și muncească. Ați ghicit! Ca rutieristul să își ia salariul de multe zeci de milioane de lei vechi. Din nefericire, iar presa locală este plină de asemenea cazuri, tot mai multe victime pe drumurile Gorjului. Încheiem cu o culme a Poliției Gorj, neegalată de pe vremea când Caragea cerea unui șofer de troleibuz să meargă pe o stradă fără cabluri, la Novaci s-au cerut cauciuri de iarnă în toată această perioadă, chiar și când nu a fost zăpadă, în timp ce participanții la trafic au ajuns să se amenințe cu arme de foc.