Au trecut deja șapte ani de la dispariția profesorului și managerului de școală Dumitru Bunoiu, personalitate de prim-rang a învățământului gorjean. Nu doar că cei care l-au cunoscut nu l-au uitat dar și-l reamintesc de parcă ar fi plecat de o clipă. Pentru cititorii ”Verticalului” am încercat să adunăm câteva amintiri despre omul de numele căruia se leagă o serie de reușite cum ar fi impunerea unui liceu de prestigiu, o fundație cultural-științifică și o revistă școlară care a stabilit recorduri greu de egalat.
S-au scurs deja șapte ani din momentul când Dumitru Bunoiu a plecat pe drumul fără întoarcere, într-o vreme în care mai avea foarte multe de făcut pe acest tărâm. Pentru familie şi rude, pentru colegii de serviciu şi prieteni, pentru toţi a fost foarte greu să se obişnuiască cu gândul că “Rucu” sau “domnul Bunoiu”, cele mai folosite variante, nu se va mai întoarce. Ne-a rămas doar amintirea…La șapte ani de la evenimentele nefericite, revista PROSENS condusă de reputatul poet Doru F. Fometescu a scos un număr dedicat personalității lui Dumitru Bunoiu intitulat „Memorial Dumitru Bunoiu (12.02.1950-20.05.2008)”.
În amintirea lui Dumitru Bunoiu
Dumitru Bunoiu s-a născut pe 12 februarie 1950, în satul şi comuna Slivileşti, pe atunci în judeţul Mehedinţi. A absolvit şcoala generală în satul natal iar liceul în localitatea Strehaia. A mers după aceea să devină inginer în urma absolvirii Facultăţii de Electrotehnică la Timişoara. A primit apoi repartiţie la fosta Întreprindere de Articole Tehnice din Cauciuc şi Cauciuc Regenerat(actuala ARTEGO) iar prin concurs a ajuns la fostul Liceu Industrial de Chimie Nr 1. A condus această instituţie şcolară mulţi ani ca director dar a sfârşit brusc în urma unui accident rutier stupid în care nu a avut nici o vină.
Pentru cei care l-au cunoscut mai puţin pe Dumitru Bunoiu, mai ales cititorii și realizatorii de astăzi ai ”Cugetului Liber”, se cuvine a fi menţionat faptul că acesta era un mare iubitor de istorie şi un cunoscător bine documentat al personalităţii lui Gheorghe Magheru. Este autorul unei serii de cărţi, publicate unele în colaborare, printre care reţinem titluri ca „Miracolul Brâncuşi”, „Paşi pe tărâmul eternităţii Cugetului Liber”, „Monografia Grupului Şcolar General Gheorghe Magheru”, „Portofoliul-metodă modernă de evaluare”, „Seară bună, Măriucă” ş.a. Personal, îmi rămâne colaborarea pentru realizarea cărții ”Zestrea Magherilor” din anul 2007.
Într-o altă carte dedicată istoriei şcolii gorjene îl comparam pe Dumitru Bunoiu cu un Meşter Manole în privinţa realizării bustului lui Gheorghe Magheru din curtea liceului cu acelaşi nume. Proiectul şi o mare parte din realizarea acestuia au fost gata în ultimele luni de viaţă ale lui Dumitru Bunoiu, dar ca să fie gata şi durabil poate era nevoie de o jertfă, aceea din primăvara anului 2008. A plecat dintre noi, regretat de toată lumea, în 20 mai 2008.
În 2014, Consiliul Local Târgu-Jiu l-a declarat ”cetățean de onoare post-mortem”, o mică recunoștință din partea comunității locale pentru o viață dedicată semenilor.
Amintiri, amintiri…
Marius Buzera-director Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”-”Vă felicit pentru acest demers, amintirea lui Dumitru Bunoiu este astfel păstrată nu doar în familia naturală și în cea mare a liceului, ci și în lumea școlii gorjene și a vieții culturale de pe aceste meleaguri. Dumitru Bunoiu va rămâne totdeauna un reper, o etapă obligatorie a vieții noastre care ne-a permis să facem următorii pași, lucruri pe care le vede și sigur le aprobă de acolo de Sus.”
Marinela Pârvulescu -director Casa Corpului Didactic Gorj-”Mă bucur că îmi dați ocazia să spun câteva cuvinte despre această personalitate uriașă a Gorjului. Nu-i era teamă să-i promoveze pe cei din jur, căci trufia nu l-a amenințat niciodată, ba dimpotrivă, visa să formeze o echipă de dascăli exigenți care să fie capabili să modeleze personalități, dând renume liceului. Acolo am învățat, pentru prima dată, că dascălul ocupă un loc privilegiat, că e respectat în măsura în care știe să fie demn și e dispus mereu să se autodepășească.”
Ion Elena-director CJRAE Gorj-”Dumitru Bunoiu a fost unul dintre profesorii de elită ai școlii gorjene, o personalitate complexă, cu certitudini și valori axate pe professionalism, pragmatism, viziune și capacitate organizatorică, vocație și cultură, deschidere și flexibilitate față de generația tânără și spațiul comunitar, toate aceste dimensiuni cu importanța și indispensabilitatea lor, care i-au adus de-a lungul carierei multă recunoaștere și prețuire”.