Deși sindicaliștii de la Societatea Națională Lignitului Oltenia (SNLO) au spus că nu vor mai accepta concedieri în 2011, conducerea a anunțat un nou val de disponibilizări în decembrie. Vizate sunt 200 de persoane, cele mai multe de la Mina Motru și Cariera Husnicioara.
Daniel Burlan, directorul general al SNLO a anunțat că disponibilizările programate în 2012 trebuie făcute anul acesta, pentru că la anul e posibil să nu mai existe fondurile necesare pentru acordarea drepturilor bănești pentru minerii concediați: Am putea face un program de restructurare, fiindcă oricum el este în anul 2012, am putea face acest program de restructurare la sfârșitul anului pentru a degreva un pic de cheltuieli anul 2012 fiindcă aceste cheltuieli cu plățile compensatorii înseamnă o cheltuială foarte mare şi nu se știe dacă în a doua jumătate a anului 2012, SNLO va avea aceeași situație economică. Vrem să ne întâlnim cu sindicatele să discutăm să decalăm un pic programul din luna martie a anului viitor în luna decembrie a acestui an.”
Sindicatele pun condiții
Inițial, sindicatele din minerit nu au fost de acord cu concedierile, întrucât planul de restructurări pentru anul 2011 a fost, deja, realizat. Cu toate astea, ținând cont că în 2012, după cum s-a anunțat deja, Complexul Oltenia în care va intra și SNLO va vinde pachetul majoritar de acțiuni după care va fi listat la bursă, nu se știe dacă la anul vor mai fi acordate compensații materiale minerilor disponibilizați. Așa că, după cum a declarat Gheorghe Etegan, purtător de cuvânt al Federației Naționale Mine Energie, sindicatele vor accepta concedierile din decembrie, dar numai în anumite condiții: „suntem de acord cu disponibilizările, dar numai în anumite condiții. Oamenii puși pe listă să aibă posibilitatea sa iasă la pensie cu limită de vârstă, anticipat sau la cerere. Să îndeplinească aceste criterii până în 2013, ca să poată beneficia de ajutor complementar de stat, timp de doi ani de zile. În principiu am acceptat aceste disponibilizări, însă cu obligativitatea administrației de a obține o Hotărâre de Guvern în care să fie nominalizată Societatea Națională a Lignitului Oltenia ca unitate, și numărul de oameni care vor primi facilitățile în baza Ordonanței de Guvern 36 din aprilie, cea care a modificat OG 116. Oamenii disponibilizați trebuie să primească salarii compensatorii și drepturile de la șomaj.”
Dacă regulile de până acum vor fi respectate, minerii disponibilizați ar trebui să primească între 22 și 24 de salarii compensatorii, adică în jur de 29.000 de lei și un ajutor de stat timp de doi ani.