Simpozion al sindicatelor din învăţământ

Loading

La sfârşitul săptămânii trecute, Uniunea  Sindicatelor  Libere  din Învăţământ  Gorj a organizat un Seminar cu tema “Legislaţia actuală în domeniul educaţiei” la care au fost invitaţi să participe liderii din toate unităţile şcolare aparţinătoare, precum şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj şi ai autorităţilor judeţene (Prefectura, Consiliul Judeţean Gorj).

Vasile Mija este supărat pe autoritătile Gorjului că nu au participat la actiunea anuntată
Vasile Mija este supărat pe autoritătile Gorjului că nu au participat la actiunea anuntată

La finele săptămânii trecute, Uniunea  Sindicatelor  Libere  din Învăţământ  Gorj a organizat un Seminar cu tema “Legislaţia actuală în domeniul educaţiei” la care au fost invitaţi să participe liderii din toate unităţile şcolare aparţinătoare, precum şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj şi ai autorităţilor judeţene (Prefectura, Consiliul Judeţean Gorj). Nu toţi invitaţii au onorat această manifestare.
În prima parte a acţiunii s-a făcut o radiografie a problemelor cu care se confruntă învăţământul gorjean, precum şi efectele produse de aplicarea legilor (Legea 118/2010 – privind  diminuările salariale cu 25%, Legea 330 privind salarizarea unitară din domeniul bugetar, Legea Educaţiei, Finanţarea/elev, etc.
S-a scos în evidenţă că:  încă există şcoli fără autorizaţie de funcţionare (cca 220 clădiri); sumele restante pentru decontarea navetei cf . Legii 128 (cca 520.000 RON); peste 77 % salariaţi care au datorii în bănci.
În a doua parte a seminarului a fost programată o întâlnire cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj şi în continuare  cu reprezentanţii Prefecturii şi Consiliului  Judeţean Gorj. Din partea I.S.J. Gorj a participat inspectoratul  şcolar general, prof. Sebastian Justin Paralescu,  Ermina Frunzaru – salarizare,  Ion Elena – jurist, care, la o parte din problemele ridicate de către liderii de sindicat au răspuns direct, celelalte probleme fiind preluate  în vederea  susţinerii acestora la organele competente pentru rezolvare. S-a scos în evidenţă necesitatea generalizării unor hotărâri judecătoreşti pe probleme comune, evitându-se astfel  cheltuielile suplimentare cât şi alte implicaţii privind susţinerea proceselor individuale.
Aşa cum sublinia profesorul Vasile Mija, preşedintele USLI Gorj, ”între orele 12,30-14,30 programul prevedea întâlnirea liderilor cu reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean Gorj. Deşi  au confirmat prezenţa la acţiune la data şi ora stabilită, nu a sosit nici un reprezentant, dovedind încă o dată, dacă mai era cazul, „marele interes” faţă de problemele pe care le întâmpină sistemul de învăţământ la nivelul judeţului Gorj.”